Aciclovir

Aciclovir

Aciclovir tabletten bevatten aciclovir, een antiviraal geneesmiddel oftewel een virusremmer. Artsen schrijven dit medicijn voor bij een infectie met bepaalde virussen, waaronder het herpes simplex-virus, het herpes zoster-virus en het herpes genitalis-virus. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Wat is Aciclovir?


Aciclovir tabletten bevatten aciclovir, een antiviraal geneesmiddel oftewel een virusremmer. Artsen schrijven dit medicijn voor bij een infectie met bepaalde virussen, waaronder het herpes simplex-virus, het herpes zoster-virus en het herpes genitalis-virus. De werkzame stof in Aciclovir (aciclovir) zorgt ervoor dat het virus zich niet kan voortplanten, waardoor het uitdooft.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Aciclovir tabletten worden onder andere gebruikt bij een koortslip (herpes simplex), de geslachtsziekte herpes genitalis en gordelroos.

Een koortslip is te herkennen aan de volgende symptomen:


  • Een branderig, tintelend gevoel op of rondom de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes en zweertjes met korstvorming.Herpes genitalis kan de volgende klachten geven:

  • Jeuk en/of pijn aan de vagina, schaamlippen of penis, gevolgd door blaasjes en zweertjes met korstvorming.Gordelroos wordt veroorzaakt door het virus dat waterpokken veroorzaakt (herpes zoster). Dit virus kan na jaren weer gaan opspelen en veroorzaakt dan klachten, zoals:

  • Pijn en jeuk, meestal aan een kant van de romp, gevolgd door roodheid van de huid en blaasjes.Bij gezonde mensen geneest een herpesinfectie na een aantal weken vanzelf. Bij mensen die een verminderde weerstand hebben, kan het herpesvirus complicaties veroorzaken. Aciclovir remt de groei van deze virussen, waardoor de ziekte sneller uitdooft en de klachten afnemen.

Hoe gebruikt u Aciclovir?


De tabletten Aciclovir moeten in hun geheel worden ingenomen met wat vloeistof. Dit mag voor, tijdens of na de maaltijd. Een kuur met dit geneesmiddel duurt gemiddeld 5 tot 7 dagen. Maak de kuur helemaal af, ook als u al eerder geen klachten mee heeft.

Dosering


Aciclovir tabletten zijn verkrijgbaar in diverse sterktes. Een arts bepaalt welke sterkte u moet gebruiken en hoe vaak u dit geneesmiddel in moet nemen.

Bij het behandelen van een koortslip en herpes genitalis is de aanbevolen dosering als volgt:


  • Volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar: Vijfmaal daags (iedere vier uur) 1 tablet à 200 mg.Bij gordelroos geldt het volgende doseringsadvies:

  • Volwassenen: vijfmaal daags (iedere vier uur) 1 tablet à 800 mg.Lees voor gebruik de bijsluiter en wijk niet af van de voorgeschreven dosering.

Bijwerkingen


Aciclovir wordt meestal probleemloos verdragen, maar kan soms bijwerkingen veroorzaken, waaronder:


  • Maagdarmklachten (misselijkheid, diarree, buikpijn);
  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Overgevoeligheid van de huid voor uv-straling.In de bijsluiter staat een volledig overzicht van de bijwerkingen van dit product.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Aciclovir is niet voor iedereen een geschikt medicijn. Gebruik dit geneesmiddel niet als u:


  • Overgevoelig bent voor aciclovir of een van de overige bestanddelen van de tabletten.Overleg met een arts over het gebruik van Aciclovir als u lijdt aan een zenuwziekte, een leveraandoening of als u lijdt aan andere ernstige ziekte.

Aciclovir kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen, waaronder bepaalde middelen tegen jicht, kanker en aids. Een arts weet welke geneesmiddelen niet met elkaar gecombineerd mogen worden. In de bijsluiter vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


U kunt een normale Aciclovirkuur zonder bezwaar gebruiken tijdens de zwangerschap. Overleg met een arts over het gebruik van dit medicijn als u borstvoeding geeft.

Er gelden geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid en het gebruik van alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Aciclovir

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven