Aldara

Behandeling van genitale wrattenDiagnose genitale wratten


Genitale wratten zijn makkelijk te herkennen. Uw eigen huisarts kan dan ook meestal op het eerste gezicht de diagnose stellen. Wanneer dit niet het geval is, zal er waarschijnlijk een biopsie worden gedaan. Dit houdt in dat er een klein stukje huid wordt verwijderd en wordt onderzocht in een laboratorium. Het stellen van een diagnose levert over het algemeen dus geen problemen op.

Verder onderzoek


In sommige gevallen kan het verstandig zijn om verder onderzoek te verrichten naar eventuele andere aanwezige soa’s. Het is dan zeer belangrijk dat uw partner zich ook laat onderzoeken. Als er immers maar één iemand wordt behandeld, kan de soa later opnieuw worden overgedragen.

Verschillende behandelingen van genitale wratten


Er zijn verschillende manieren om genitale wratten te behandelen. Zo kan dit door middel van etsende vloeistoffen, bepaalde crèmes, en door diverse `chirurgische` methoden. Alle behandelingen hebben echter hetzelfde doel: het virus dat de wratten veroorzaakt, verwijderen. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de genitale wratten. Er wordt rekening gehouden met de plaats van voorkomen, de uitgebreidheid van de wratten en met de voorkeur van arts en patiënt. Er blijft helaas altijd een kans dat de wratten na behandeling terugkomen.

Hieronder volgen de verschillende behandelingen van genitale wratten:
Adara: Aldara is het nieuwste middel tegen genitale wratten. Het is een stof die het eigen afweersysteem helpt om het HPV virus te bestrijden. Dit middel is verkrijgbaar bij de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken als crème en is gemakkelijk zelf thuis te gebruiken. Aldara kan wat langzamer werken dan andere behandelingen. Een behandeling duurt soms acht tot tien weken. Echter, is de kans dat de wratten terugkomen bij een behandeling met Aldara, een stuk kleiner dan bij andere behandelingen.

Elektrocoagulatie: Bij elektrocoagulatie worden de genitale wratten weggebrand. Hier wordt een verdoving voor gebruikt.

Podofylline: Podofylline is een stof die voortkomt uit een bepaalde harssoort. De stof remt de groei van de delende cellen in de genitale wratten. Deze methode mag niet door zwangere vrouwen worden gebruikt. Podofylline is een krachtige aanstipvloeistof die door artsen wordt toegepast. Omdat podofylline sterk kan irriteren, moet het vier uur na het aanbrengen afgewassen worden.

Podofyllotoxine (Condyline®, Wartec®): Podofyllotoxine is een minder sterk middel dan Podofylline. Deze stof kan verwerkt zijn in een aanstipvloeistof of in een crème. Podofyllotoxine kunt u wel zelf thuis gebruiken. Deze methode kan tevens niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt.

Trichloorazijnzuur: Trichloorazijnzuur is een zeer sterk irriterende vloeistof die de cellen van de wratten vernietigt. Omdat dit middel zo’n sterke etsende werking heeft, mag het uitsluitend door een arts aangebracht worden.

Cryotherapie: Cryotherapie bevriest de genitale wratten met vloeibare stikstof. Deze therapie kan gebruikt worden voor wratten op de huid en op de slijmvliezen. Deze methode is veilig tijdens de zwangerschap.

Laserbehandeling: Met behulp van een zogenaamde CO2 laser kunnen de wratjes ook worden weggebrand. Deze techniek wordt gebruikt voor de behandeling van wratten op moeilijk bereikbare plaatsen zoals in de plasbuis of in de anus.

Operatief: Als u last heeft van grote genitale wratten, dan kunnen deze, na een plaatselijke verdoving, operatief verwijderd worden.

Let op


Het behandelen van genitale wratten kost veel tijd en energie. Genezing is vaak niet na één of enkele behandelingen te verwachten. Als u zwanger bent moet u dit vertellen aan uw behandelend arts. Zoals hierboven is te lezen, mogen sommige behandelingen namelijk niet worden toegepast op zwangere vrouwen.

Als de wratten na de behandeling weg zijn, houdt dit niet in dat het virus ook helemaal uit uw huid is verwijderd. Genitale wratten kunnen na verloop van tijd weer terugkomen. Tevens is er ook een kans dat u opnieuw besmet wordt.

Doorgaans wordt aangenomen dat u niet meer besmettelijk bent wanneer u zes maanden geen nieuwe genitale wratten hebt gehad. Mochten de wratten weer optreden, dan moet de behandeling weer van voor af aan worden gestart.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.