Amoxicilline

Amoxicilline

Amoxicilline is een antibioticakuur. De werkzame stof amoxicilline hoort tot de penicilline-antibiotica, een van de meest gebruikte medicijnen bij een bacteriële infectie. Amoxicilline zorgt ervoor dat de celwand van de bacterie zwakker wordt. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Amoxicilline?


Amoxicilline is een antibioticakuur. De werkzame stof amoxicilline hoort tot de penicilline-antibiotica, een van de meest gebruikte medicijnen bij een bacteriële infectie. Amoxicilline zorgt ervoor dat de celwand van de bacterie zwakker wordt. Hierdoor sterft de bacterie en verdwijnt de infectie. Het voordeel van Amoxicilline is dat het medicijn ook gebruikt mag worden door kinderen en zwangere vrouwen.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Amoxicilline is een zogenaamd breedspectrum-antibioticum: het medicijn doodt veel verschillende bacteriesoorten. Artsen schrijven deze kuur dan ook voor bij diverse infecties, zoals:


 • Luchtweginfecties, waaronder bronchitis, middenoorontsteking, bijholte- en voorhoofdsholteontsteking, longontsteking, keelontsteking;
 • Ziekte van Lyme;
 • Geslachtsziekten zoals chlamydia;
 • Maagdarmontstekingen;
 • Hersenvliesontsteking;
 • Huidinfecties;
 • Blaasontsteking.Een antibioticakuur helpt alleen als de infectie wordt veroorzaakt door een bacterie. Komen uw klachten voort uit een virusinfectie of andere oorzaak, dan zal een arts geen antibioticakuur voorschrijven.

Hoe gebruikt u Amoxicilline?


Dit geneesmiddel is in veel toedieningsvormen bij de apotheek verkrijgbaar. Bij volwassenen zal een arts meestal een oplostablet of capsule voorschrijven. De oplostablet moet eerst uiteenvallen in een half glas water. Roer de vloeistof goed om en drink deze daarna direct op. De capsules moeten zonder te kauwen worden doorgeslikt met voldoende water.

Maak de antibioticakuur altijd helemaal af. Bent u een dosis vergeten in te nemen? Doe dat dan zo snel mogelijk alsnog, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. In dat geval schuift de gemiste dosis door naar het einde van de kuur, zodat u toch alle tabletten of capsules opmaakt.

Dosering


Amoxicilline is in diverse sterktes (250 mg en 500 mg) verkrijgbaar bij de apotheek. Een arts bepaalt welke sterkte u nodig heeft, hoe vaak u Amoxicilline moet innemen en hoe lang de kuur duurt. Dit hangt onder andere af van de aandoening waarvoor u dit antibioticum gebruikt. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:


 • Volwassenen en kinderen vanaf 40 kilo: twee- tot driemaal daags 500 mg.Verspreid deze doses zo gelijkmatig mogelijk over de dag. Voor kinderen die minder wegen dan 40 kilo zal een arts een afwijkende dosering voorschrijven.

Bijwerkingen


Net als andere medicijnen, kan Amoxicilline bijwerkingen geven. De klachten die soms gemeld worden, zijn onder andere:


 • Maagdarmklachten (misselijkheid, buikpijn, diarree);
 • Huiduitslag of jeuk. Neem contact op met een arts als u hier last van krijgt;
 • Schimmelinfectie in mond of vagina.In de bijsluiter staat een volledig overzicht van bijwerkingen. Raadpleeg een arts als u veel last krijgt van deze of andere klachten.


Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Amoxicilline is niet voor iedereen een geschikt medicijn. Gebruik deze antibioticakuur niet als u:


 • Overgevoelig bent voor amoxicilline of andere penicilline-antibiotica.Overleg met een arts over het gebruik van Amoxicilline als u lijdt aan een nierafwijking of een andere ernstige aandoening. Dit geneesmiddel kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen, zoals bepaalde bloedverdunners. Vermeld bij uw bestelling, bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek, welke andere geneesmiddelen u gebruikt zodat een arts hier rekening mee kan houden.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Een Amoxicillinekuur kan in overleg met een arts veilig worden gebruikt tijdens een zwangerschap en het geven van borstvoeding, mits u zich aan de aanbevolen dosering houdt.

Er gelden geen waarschuwingen betreft rijvaardigheid en het gebruik van alcohol.

Reviews (1)
4 / 5 gebaseerd op 1 reviews

Amoxicilline

(4/5)
Gouda,

Amoxicilline werkt tegen veel bacteriële infecties. Ik heb nauwelijks last gehad van bijwerkingen wat het een fijn medicijn maakt ten op zichte van andere medicijnen. Er zijn ook veel sites die genoeg info erover geven buiten de bijsluiter zoals wikipedia en amoxicilline.info. Ook hier op dokteronline is er voor mij voldoende info geweest. Een nadeel is wel dat ik las dat een amoxicilline-allergie relatief vaak voorkomt. 1 van de weinige nadelen!

Product review - Amoxicilline

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven