Anticonceptiemiddelen


Om zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen beschikbaar. Anticonceptiemiddelen zijn in te delen in hormonaal en non-hormonaal. Bij hormonale anticonceptie blokkeren hormonen de ovulatie of belemmeren ze de innesteling van een embryo in de baarmoeder. Onder hormonale middelen vallen onder meer de anticonceptiepil, de prikpil, de anticonceptiering en het spiraaltje.

Het meest bekende voorbeeld van non-hormonale voorbehoedsmiddelen is de condoom.

Anticonceptiepil


De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel om zwangerschap te voorkomen. De hormonen die de pil bevat blokkeren de ovulatie en maakt de baarmoeder minder geschikt voor de innesteling van een embryo. Daarnaast zorgt de pil ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt. Hierdoor kan sperma moeilijker de eicel bereiken.

De anticonceptiepil dient u elke dag te slikken, gedurende 3 weken. Daarna volgt er een stopweek. In deze week slikt u de pil niet, er vindt een menstruatie plaats. Na de stopweek begint u weer met het slikken van de pil gedurende 3 weken. Dit proces herhaalt u zolang u dat wilt.

Prikpil


De prikpil (Medroxyprogesteron injectie) is een injectie die u gedurende 12 weken beschermt tegen zwangerschap. Het remt de eisprong en tijdens de menstruatiecyclus komt er geen eicel vrij. Bovendien maakt het de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor innesteling.

U injecteert het middel in uw bovenarm of bilspier. In de huid van het bovenbeen of buik is ook mogelijk. De werking begint direct na de injectie. Het verschil met de anticonceptiepil is dat u slechts één keer de injectie plaatst en gedurende 12 weken beschermd bent. De anticonceptiepil dient u elke dag te slikken voor een betrouwbare bescherming.

Anticonceptiering (Nuvaring)


De Nuvaring is een flexibele ring van kunststof waarin de stoffen oestrogeen en progestageen verwerkt zijn. Deze ring plaatst u in de vagina. De werkzame stoffen worden in de vagina gelijkmatig en snel opgenomen in het bloed. Op deze manier bent u beschermd tegen zwangerschap. De Nuvaring remt de eisprong en voorkomt dat er een eicel vrijkomt. Innesteling van een eicel wordt bemoeilijkt.

Op de eerste dag van de menstruatie brengt u de ring in de vagina. De ring is direct betrouwbaar. Gedurende drie weken kunt u de ring laten zitten en na deze drie weken verwijdert u de ring. Er volgt een stopweek en na deze stopweek kunt u weer een nieuwe ring in de vagina plaatsen. Het plaatsen van de Nuvaring is niet lastig. U kunt het vergelijken met het inbrengen van een tampon. De Nuvaring is ideaal voor mensen die geregeld de anticonceptiepil vergeten in te nemen. U hoeft de ring namelijk maar 1 keer per maand in te brengen en drie weken lang er niet meer aan te denken.

Spiraaltje


Het spiraaltje is een klein voorwerp dat ingebracht wordt in de baarmoeder. Dit wordt door een arts gedaan. Het spiraaltje kan gedurende 5 jaar blijven zitten. Er bestaan 2 soorten spiraaltjes: het koperhoudend spiraaltje en hormoonhoudend spiraaltje.


  • Koperhoudend spiraaltje: bestaat uit koper. Het zorgt voor een lichaamsvreemde reactie in het baarmoederslijmvlies. Bij deze ontstekingsreactie is er geen sprake van een infectie. Het voorkomt innesteling van een embryo. Bovendien vermindert het de beweeglijkheid van de zaadcellen.
  • Hormoonhoudend spiraaltje: bevat een hormoon. Dit hormoon vertraagt de groei van het baarmoederslijmvlies.