Aricept

Aricept

Aricept is een zogenaamde acetylcholinesteraseremmer. Acetylcholine reguleert de geheugenfunctie in de hersenen. De werkzame stof in Aricept is Donezepil, dat de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen verhoogt en de afbraak ervan vertraagt, waardoor de geheugenfunctie versterkt wordt en klachten en symptomen van dementie in mindere mate optreden. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Wat is Aricept?


Aricept is een zogenaamde acetylcholinesteraseremmer. Acetylcholine reguleert de geheugenfunctie in de hersenen. De werkzame stof in Aricept is Donezepil, dat de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen verhoogt en de afbraak ervan vertraagt, waardoor de geheugenfunctie versterkt wordt en klachten en symptomen van dementie in mindere mate optreden.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Aricept wordt door patiënten met Alzheimer gebruikt voor behandeling van de symptomen van dementie die hen vaak belemmeren in hun dagelijks functioneren. Denk bij deze symptomen aan verwardheid, hinderlijke veranderingen in het gedrag en geheugenverlies. Het gebruik van Aricept vermindert deze klachten.

Hoe gebruikt u Aricept?


Aricept wordt oraal, in tabletvorm, ingenomen door het op de tong uit elkaar te laten vallen en daarna door te slikken. Desgewenst mag de tablet met water ingenomen worden. Als u vergeten bent om de tablet in te nemen, neem dan niet nog een tablet in om de vergeten dosis in te halen, maar neem de tablet de volgende dag op het gewenst tijdstip. Wilt u stoppen met de behandeling, overleg dit alvorens met een arts. Het middel is alleen geschikt voor volwassen.

Dosering


Aricept is alleen op recept verkrijgbaar in tabletten van 5 mg en 10 mg. De maximale aanbevolen dosis is 10 mg per dag. De tablet neemt u ‘s avonds in voordat u gaat slapen. Overschrijd niet de voorgeschreven dosering.

Bijwerkingen


Zoals elk geneesmiddel kan Aricept bijwerkingen geven, maar niet iedereen krijgt last van deze symptomen. Dit verschilt per persoon. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:


  • Diarree;
  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Duizeligheid;
  • Misselijkheid.Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van de bijwerkingen. Hier vindt u ook meer informatie over de wisselwerkingen met andere medicijnen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Aricept mag niet worden ingenomen bij overgevoeligheid voor Donepezil of voor één van de andere bestanddelen van Aricept. De precieze samenstelling van Aricept vindt u in de bijsluiter. Bij twijfel over overgevoeligheid moet vóór gebruik contact worden opgenomen met de arts.

Ook wanneer sprake is (geweest) van maag- of darmzweren, hartritmestoornissen, leverproblemen, astma, epilepsie of problemen met de urinewegen, moet vóór gebruik van Aricept eerst overlegd worden met de arts. Bij ernstige leverziektes mag Aricept niet worden ingenomen.


Zwangerschap/ Rijvaardigheid/ Alcohol


Bij (mogelijke) zwangerschap moet worden overlegd met de arts alvorens Aricept in te nemen. Als een vrouw borstvoeding geeft mag Aricept niet gebruikt worden.
Aricept kan vermoeidheid, duizeligheid en spierkrampen veroorzaken. Wanneer één van deze bijwerkingen optreedt, mag u geen voertuig besturen. Alcohol kan de werking van Aricept beïnvloeden. Daarom mag het middel niet met alcohol worden ingenomen.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Aricept

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven