Azitromycine

Azitromycine

Azitromycine behoort tot de macrolide-antibiotica, een geneesmiddel dat werkt bij bacteriële infecties. Dit medicijn blokkeert de eiwitaanmaak binnen de bacterie, waardoor deze sterft. Het lichaam kan op die manier de infectie opruimen. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Wat is Azitromycine?


Azitromycine behoort tot de macrolide-antibiotica, een geneesmiddel dat werkt bij bacteriële infecties. Dit medicijn blokkeert de eiwitaanmaak binnen de bacterie, waardoor deze sterft. Het lichaam kan op die manier de infectie opruimen. Klachten als pijn, koorts en een algeheel ziek gevoel verdwijnen snel.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Azitromycine is een breedspectrumantibioticum: dit geneesmiddel bestrijdt veel verschillende bacteriesoorten. Artsen schrijven dit medicijn onder andere voor bij:


 • Geslachtsziekten (bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe);
 • Luchtweginfecties, zoals longontsteking, middenoorontsteking, bronchitis, bijholteontsteking, keelontsteking;
 • Huidinfecties;
 • Maagdarminfecties;
 • Ziekte van Lyme en Q-koorts.Hoe gebruikt u Azitromycine?


Azitromycine is, bij de samenwerkende apotheken, onder andere verkrijgbaar als tablet en capsule in 250 mg en 500 mg. Deze kunt u zonder te kauwen doorslikken met een half glas water. Neem het geneesmiddel bij voorkeur in tijdens of na de maaltijd. Dit voorkomt dat u last krijgt van maagdarmklachten. Maak de antibioticakuur altijd helemaal af, ook als u al eerder geen klachten meer ervaart. Als u te vroeg stopt met dit medicijn kunnen er bacteriën in het lichaam achterblijven, waardoor de infectie terugkomt.

Dosering


Een arts bepaalt hoe lang en hoe vaak u Azitromycine moet innemen. Dit hangt onder andere af van de aandoening waarvoor u het medicijn gebruikt. In de meeste gevallen duurt een kuur tussen de 1 tot 5 dagen. Bij sommige aandoeningen wordt een langdurige kuur voorgeschreven. Voor jonge kinderen zal een arts een aangepaste dosering voorschrijven, meestal in de vorm van een suspensie (drank). Wijk niet af van de voorgeschreven dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Azitromycine wordt over het algemeen probleemloos verdragen. Soms kunnen er bijwerkingen optreden, zoals:


 • Maagdarmklachten (misselijkheid, buikpijn, diarree, verstopping of gebrek aan eetlust);
 • Hoofdpijn;
 • Duizeligheid;
 • Schimmelinfecties van de slijmvliezen (vagina, anus, mond).Deze bijwerkingen zijn over het algemeen mild van aard en gaan vanzelf over. Blijft u last houden van bijwerkingen, raadpleeg dan een arts. In de bijsluiter vindt u meer informatie over de eventuele bijwerkingen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Azitromycine is niet voor iedereen een geschikt medicijn. Gebruik dit antibioticum niet als u:


 • Overgevoelig bent voor azitromycine of andere macrolide-antibiotica;
 • Overgevoelig bent voor een van de gebruikte hulpstoffen;
 • Borstvoeding geeft.Overleg met een arts over het gebruik van dit medicijn als u lijdt aan een ernstige aandoening, zoals een leverziekte, nierziekte, spierziekte, hartafwijking of bloedafwijking.

Azitromycine kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen, waaronder bepaalde maagmedicatie en bloedverdunners. Een arts weet welke medicijnen beter niet met elkaar gecombineerd kunnen worden. Vermeld daarom bij uw aanvraag welke geneesmiddelen u gebruikt. In de bijsluiter vindt u meer informatie over de contra-indicaties, wisselwerkingen en andere waarschuwingen.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Overleg met een arts over het gebruik van Azitromycine tijdens een zwangerschap.

Gebruik dit antibioticum niet als u borstvoeding geeft. Azitromycine kan via de moedermelk uw kind bereiken.

Azitromycine kan in uitzonderlijke gevallen duizeligheid veroorzaken. Rijd geen auto en drink geen alcohol als u hier last van heeft.

Reviews (3)
4.5 / 5 gebaseerd op 3 reviews

kuur

(4/5)
s Hertogenbosch,

Na 3 dagen was ik van mijn keelpijn af wat al meer dan 3 weken duurde.

Beoordeling van Azitromycine

(5/5)
Goes,

Het werkt geweldig het helpt 100 %

snel binnengehad

(4/5)
Dordrecht,

ik heb azitromycine gebruikt bij een uit de hand gelopen ooronsteking. fijn dat het zo snel binnenwas, ik werk namelijk voor mezelf en kon vanwege deadlines geen afspraak inplannen bij de dokter. dinsdagochtend besteld en woensdag al bezorgd. top!

Product review - Azitromycine

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven