Bricanyl

Bricanyl

De werkzame stof in Bricanyl is terbutaline. Dit geneesmiddel verwijdt de luchtwegen, waardoor ademhalen gemakkelijker gaat. Bricanyl is via de apotheek verkrijgbaar als inhaler, siroop, tabletten en respules (vloeistof voor een vernevelaar). Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Bricanyl?


De werkzame stof in Bricanyl is terbutaline. Dit geneesmiddel verwijdt de luchtwegen, waardoor ademhalen gemakkelijker gaat. Bricanyl is via de apotheek verkrijgbaar als inhaler, siroop, tabletten en respules (vloeistof voor een vernevelaar). Voor alle varianten van dit medicijn is een recept van een arts vereist.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Bricanyl wordt gebruikt bij astma en COPD (chronische obstuctieve longziekte). De klachten die bij deze aandoeningen horen zijn (aanvallen van) benauwdheid, kortademigheid en hoesten. Deze symptomen worden veroorzaakt door een verkramping van de luchtwegen als reactie op bepaalde prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning of bepaalde stoffen waarvoor men allergisch is. Bricanyl heft de verkramping van de luchtwegen op, zodat de klachten afnemen. Binnen enkele minuten merkt u verbetering. De werking van dit medicijn houdt ongeveer zes uur lang aan.

Hoe gebruikt u Bricanyl?


Bricanyl is verkrijgbaar bij de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken in diverse varianten. De siroop en tabletten kunt u met of zonder voedsel innemen. De inhaler en respules werken via inhalatie. Werkt u met een inhaler, dan wordt de werkzame stof als poeder ingeademd via een Turbuhaler. De respules bevatten een vloeistof die verneveld wordt. Deze nevel ademt u in via een voorzetkamer. In de bijsluiter van het product leest u precies hoe u Bricanyl moet gebruiken.

Dosering


Een arts bepaalt hoe vaak u Bricanyl moet gebruiken. De gebruikelijke richtlijnen voor dosering bij volwassenen zijn als volgt:


  • Bricanyl siroop (1,5 mg/5 ml) en tabletten (5 mg): twee- tot driemaal daags 1 tablet of 1 dosis siroop;
  • Bricanyl Turbuhaler (500 mcg): 1 inhalatie per keer, zo nodig elke 6 uur herhalen. Spoel na het inhaleren de mond;
  • Bricanyl respules (5 mg/2 ml): per keer de inhoud van 1 buisje vernevelen met behulp van een vernevelaar. Zo nodig herhalen.Voor kinderen kan een aangepaste dosering gelden. Wijk niet af van de voorgeschreven dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Bricanyl kan soms bijwerkingen veroorzaken. De klachten die daarbij kunnen optreden zijn onder andere:


  • Hoofdpijn;
  • Trillende handen;
  • Hartkloppingen.De meeste klachten verdwijnen na verloop van tijd als het lichaam gewend geraakt is aan de medicijnen. Heeft u veel last van bijwerkingen, raadpleeg dan een arts. In de bijsluiter leest u meer over dit onderwerp.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Bricanyl is niet voor iedereen een geschikt medicijn. Gebruik deze luchtwegverwijder niet als u:


  • Overgevoelig bent voor terbutaline of een van de gebruikte hulpstoffen in het medicijn;
  • Lijdt aan een bepaalde hartafwijking (een arts weet om welke afwijking het gaat).Overleg met een arts over het gebruik van dit geneesmiddel als u lijdt aan gezondheidsproblemen, zoals diabetes, epilepsie of een schildklierafwijking. Vertel een arts welke medicijnen u nog meer gebruikt: sommige geneesmiddelen hebben een wisselwerking met Bricanyl.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Gebruik Bricanyl uitsluitend in overleg met een arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

In principe heeft dit geneesmiddel geen invloed op uw reactievermogen. Neem echter geen deel aan het verkeer als u zich niet goed voelt.

Er geldt voor dit medicijn geen waarschuwing wat betreft het gebruik van alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Bricanyl

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven