Climanor

Climanor

Climanor bevat medroxyprogesteron, een progestageenhormoon. Artsen schrijven dit geneesmiddel onder andere voor als onderdeel van hormonale substitutietherapie (HST): hormoontherapie bij vrouwen die last hebben van overgangsklachten. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Bijsluiter(s)

Wat is Climanor?


Climanor bevat medroxyprogesteron, een progestageenhormoon. Artsen schrijven dit geneesmiddel onder andere voor als onderdeel van hormonale substitutietherapie (HST): hormoontherapie bij vrouwen die last hebben van overgangsklachten. Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Overgangsklachten ontstaan als de eierstokken na het 45e levensjaar steeds minder hormonen aanmaken. Veel vrouwen krijgen in deze periode last van opvliegers, nachtelijk zweten, wisselende stemmingen, slapeloosheid en tal van andere klachten. Door het dalende hormoongehalte aan te vullen met kunstmatige hormonen (hormone replacement therapy, HRT), verdwijnen deze ongemakken. Een arts schrijft Climanor samen met een oestrogeenhormoon voor. Oestrogenen verlichten de overgangsklachten. Het medroxyprogesteron in Climanor beschermt het baarmoederslijmvlies tegen de bijwerkingen van oestrogenen. Climanor is (als onderdeel van een HRT-behandeling) dan ook alleen bedoeld voor vrouwen bij wie de baarmoeder niet operatief verwijderd is.

Hoe gebruikt u Climanor?


Als u Climanor in combinatie met een oestrogeenhormoon gebruikt, hoeft u de tabletten meestal alleen in de tweede helft van uw cyclus te slikken. Een arts bepaalt wanneer u Climanor precies moet innemen. Slik de tablet zonder te kauwen door met behulp van wat water. Doe dit bij voorkeur op een vast tijdstip, zodat u minder snel een dosis vergeet. Gebruik dit geneesmiddel niet langer dan 2 jaar achtereen zonder met een arts te overleggen.

Dosering


Tenzij een arts anders bepaalt, is de gebruikelijke dosering van Climanor bij hormone replacement therapy (HRT) als volgt:


  • Volwassen vrouwen: eenmaal daags 1 tablet gedurende dag 15 – 28 van de cyclus.Houdt u aan de voorgeschreven dosering. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Dit geneesmiddel kan bijwerkingen veroorzaken, waaronder:


  • Onregelmatig bloedverlies;
  • Uitblijven van de menstruatie (vaak na langdurig gebruik);
  • Maagdarmklachten;
  • Gespannen borsten;
  • Hoofdpijn.Raadpleeg een arts als u veel of langdurig last heeft van de bijwerkingen. Vrouwen die hormonale substitutietherapie krijgen, hebben een licht verhoogde kans op het ontstaan van ernstige bijwerkingen, zoals kanker en trombose. In de bijsluiter leest u meer over dit onderwerp.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Climanor is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:


  • Overgevoelig bent voor medroxyprogesteron of een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Lijdt of geleden heeft aan borstkanker of trombose;
  • Lijdt aan een bloed-, hart- of vaatziekte.Heeft u een andere aandoening of gebruikt u medicijnen, overleg dan met een arts of u Climanor veilig kunt gebruiken.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Hormonale substitutietherapie bij overgangsklachten wordt meestal toegepast bij vrouwen die niet meer zwanger kunnen worden. Slikt u dit geneesmiddel om andere redenen of bent u toch nog vruchtbaar, gebruik Climanor dan niet tijdens de zwangerschap. Wilt u borstvoeding geven tijdens het gebruik van Climanor, doe dat dan uitsluitend in overleg met een arts.

Let op: Climanor is geen anticonceptiepil! Gebruik zo nodig een aanvullend voorbehoedsmiddel.

Climanor beïnvloedt uw rijvaardigheid niet en mag zonder bezwaar gecombineerd worden met alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Climanor

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven