Clobetasonbutyraat

Clobetasonbutyraat

Clobetasonbutyraat is een hormoonzalf. De werkzame stof clobetasonbutyraat behoort tot de matig sterk werkende corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Dit medicijn verlicht huidklachten die het gevolg zijn van ontstekingsreacties, zoals roodheid, zwelling, schilfering, jeuk en pijn. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Wat is Clobetasonbutyraat?


Clobetasonbutyraat is een hormoonzalf. De werkzame stof clobetasonbutyraat behoort tot de matig sterk werkende corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Dit medicijn verlicht huidklachten die het gevolg zijn van ontstekingsreacties, zoals roodheid, zwelling, schilfering, jeuk en pijn. Clobetasonbutyraat-zalf en -crème is alleen op recept verkrijgbaar via de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Zalf of crème met clobetasonbutyraat wordt gebruikt bij diverse huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingsreacties, waaronder:


  • Eczeem;
  • Seborroïsch eczeem (gelige, schilferende plekken op de hoofdhuid, tussen de wenkbrauwen, rond de mond en/of neus);
  • Psoriasis (een aandoening waarbij de bovenste huidlaag te snel groeit en daardoor schilferig en ontstoken raakt);
  • Jeuk.Clobetasonbutyraat stilt jeuk en pijn en maakt de huid weer soepel en rustig.

Hoe gebruikt u Clobetasonbutyraat?


Smeer de aangedane plekken licht in met Clobetasonbutyraat-zalf of -crème. Breng het product niet te dik aan op de huid; dit verhoogt de kans op bijwerkingen. Was na het aanbrengen van Clobetasonbutyraat uw handen en zorg ervoor dat het product niet in uw ogen komt. Gebeurt dit toch, spoel het oog dan grondig met water. Laat de crème of zalf langdurig inwerken. De ingesmeerde huid mag minimaal een half uur niet nat worden.

Gebruik Clobetasonbutyraat niet te lang achtereen. Merkt u na paar weken geen verbetering, overleg dan met een arts. Helpt het product wel, dan moet u de behandeling afbouwen zodra de klachten verminderen. Breng de zalf of crème bijvoorbeeld eerst eenmaal per dag aan, vervolgens om de dag en daarna om de paar dagen.

Dosering


Tenzij een arts anders adviseert, is de aanbevolen dosering van Clobetasonbutyraat als volgt:


  • Volwassenen en kinderen: tweemaal daags de aangedane plekken dun insmeren. Bouw het gebruik van de zalf of crème zo snel mogelijk af en gebruik Clobetasonbutyraat niet langer dan noodzakelijk. Gebruik niet meer dan 30 tot 60 gram crème of zalf per week.Een arts bepaalt hoe lang u dit geneesmiddel moet blijven gebruiken. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Tijdens het gebruik van Clobetasonbutyraat kunt u onder andere de volgende bijwerkingen ervaren, al komen deze zelden voor:


  • Dunner worden van de huid op de plek waar het medicijn is aangebracht;
  • Vlekken, lijntjes of streepjes (striae) op de behandelde huid;
  • Overgevoeligheidsreacties;
  • Verminderde werking van de bijnierschors (bij langdurig gebruik).De kans op bijwerkingen neemt toe als de ingesmeerde huid wordt afgedekt, bijvoorbeeld met luiers of verband. Raadpleeg de arts als u veel last krijgt van bijwerkingen. In de bijsluiter leest u meer over dit onderwerp.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Clobetasonbutyraat is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:


  • Overgevoelig bent voor clobetasonbutyraat of een van de gebruikte hulpstoffen.Dit geneesmiddel is niet bedoeld voor huidaandoeningen die het gevolg zijn van een virale infectie (zoals waterpokken), een bacteriële infectie (acne, krentenbaard) of een schimmelinfectie. Gebruik Clobetasonbutyraat ook niet voor de behandeling van rosacea of open wonden.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol[/h2]
Gebruik Clobetasonbutyraat alleen op advies van een arts als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.

Er gelden voor dit medicijn geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid of het gebruik van alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Clobetasonbutyraat

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven