Condyline

Genitale wratten


Genitale wratten bevinden zich op en rond de geslachtsdelen, maar ook in de bilspleet of mond. De wratten kunnen ook in de anus of vagina zitten (inwendige genitale wratten).

Genitale wratten veroorzaken vooral jeuk, pijn doen ze vrijwel nooit. Vaak verdwijnen genitale wratten vanzelf, maar het is altijd aan te raden de wratten te behandelen. Een behandeling (bijv. met Aldara of Condyline) is erg intensief, maar de kans dat je dan weer besmet raakt is wel kleiner. Kijk in onze Webshop voor meer informatie over Aldara en Condyline

Genitale wratten ontstaan na infectie met een virus op of rondom de plaats van infectie. Het is een huidafwijking die over het algemeen goedaardig is. De genitale wratten nemen vaak kleine bloemkoolachtige vormen aan. Er kan een bultje ontstaan, maar de wratten kunnen ook plat zijn, ze kunnen groot of klein zijn en meestal voelen ze zacht aan en hebben ze een huidkleur.

Per jaar wordt 25.000 keer de diagnose genitale wratten gesteld. Ze komen dus veel voor. De wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Er zijn meerdere typen van HPV, maar alleen de types 6 en 11 kunnen genitale wratten veroorzaken. Mocht je met één van deze types besmet zijn geraakt, dan is het nog niet gezegd dat je genitale wratten krijgt. Er zijn ook zogeheten stille dragers. Dit zijn mensen die het virus bij zich dragen zonder het te weten en zonder er last van te hebben.

Het Humaan Papilloma Virus wordt meestal overgedragen tijdens onveilige seks. Het HPV kan dan binnendringen via microscopische verwondingen die zijn ontstaan in de slijmvliezen van de vagina, anus, aan de penis of in de mond. Om die reden worden genitale wratten gezien als een geslachtsziekte. Het virus kan ook op andere manieren worden overgedragen en is bovendien zeer besmettelijk.

Omdat genitale wratten vrijwel nooit tot fysieke klachten leiden, kan het een tijd duren voordat men de wratten ontdekt. Soms zijn de wratten nauwelijks zichtbaar, zeker bij inwendige genitale wratten.
In het begin zijn de genitale wratten meestal sponsachtig, maar als ze al langer bestaan worden ze hard.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.