Erytromycine

Erytromycine

Erytromycine is een antibioticum uit de groep macrolide-antibiotica. De werkzame stof (erytromycine) zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en daardoor afsterven. Hierdoor kan een bacteriële infectie snel genezen. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Erytromycine?


Erytromycine is een antibioticum uit de groep macrolide-antibiotica. De werkzame stof (erytromycine) zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en daardoor afsterven. Hierdoor kan een bacteriële infectie snel genezen. Erytromycine is een receptplichtig geneesmiddel.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Artsen schrijven een antibioticakuur met Erytromycine voor bij diverse soorten bacteriële infecties, waaronder luchtweginfecties (zoals longontsteking, bijholteontsteking, legionella, acute bronchitis), geslachtsziekten (seksueel overdraagbare aandoeningen als chlamydia en gonorroe) en huidinfecties, waaronder acne, steenpuisten en rosacea: een huidaandoening die gepaard gaat met felrode vlekken in het gezicht, soms in combinatie met bultjes, puistjes of zichtbare bloedvaatjes.

Hoe gebruikt u Erytromycine?


Erytromycine is bij de apotheek verkrijgbaar als tablet en als granulaat (korrels). De tablet slikt u met wat water door, bij voorkeur op een lege maag, dus een uur voor of twee uur na de maaltijd.
Erytromycine granulaat moet eerst worden opgelost. Doe de inhoud van 1 sachet in een half glas water, roer goed en drink de vloeistof direct op. Neem Erytromycine granulaat (in tegenstelling tot de tabletten) tijdens of net na de maaltijd in.

Zorg ervoor dat u de voorgeschreven kuur helemaal afmaakt. Als u te vroeg stopt met het medicijn kan de infectie terugkeren. In de meeste gevallen duurt een kuur zo’n 7 tot 14 dagen. Bij bepaalde aandoeningen, zoals rosacea, is vaak een langdurige kuur nodig.

Dosering


Tenzij een arts anders voorschrijft is de gebruikelijke dosering van Erytromycine bij de meeste infecties als volgt:


  • Volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar: 2 tot 4 gram per dag in verdeelde doses.Voor sommige aandoeningen of voor gebruik bij jonge kinderen kan een arts een afwijkende dosering voorschrijven. Wijk niet af van de voorgeschreven dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Het kan voorkomen dat er bij het gebruik van Erytromycine bijwerkingen optreden. U kunt dan onder andere de volgende klachten ervaren:


  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken, buikpijn, diarree, winderigheid, verstopping;
  • Schimmelinfecties in de mond, vagina of andere slijmvliezen;
  • Huiduitslag.Krijgt u veel last van deze of andere bijwerkingen, neem dan contact op met een arts. In de bijsluiter leest u meer over de eventuele bijwerkingen van dit geneesmiddel.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Erytromycine is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:


  • Overgevoelig bent voor erytromycine, andere macrolide-antibiotica of een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Een ernstige leveraandoening heeft.Erytromycine heeft een wisselwerking met veel andere geneesmiddelen. Vermeld daarom altijd welke medicijnen of voedingssupplementen u gebruikt. Een arts weet welke medicijnen niet met elkaar gecombineerd mogen worden. Overleg met een arts over het gebruik van Erytromycine als u lijdt aan gezondheidsproblemen.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


U kunt dit geneesmiddel in overleg met een arts gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Erytromycine beïnvloedt in principe uw reactievermogen niet. Mocht u toch last krijgen van duizeligheid of slaperigheid, neem dan geen deel aan het verkeer.

Er gelden geen waarschuwingen wat betreft de combinatie van Erytromycine met alcoholische dranken.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Erytromycine

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven