Griep - Verkoudheid

Griep - Verkoudheid

Griep wordt vaak verward met verkoudheid. Griep is een infectie met het virus influenza. Dit virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. Influenza wordt overgedragen via de lucht en lichamelijk contact (handen). Een verkoudheid is een ontsteking in de luchtwegen, veroorzaakt door een onschuldiger verkoudheidsvirus. De symptomen van griep en verkoudheid zijn grotendeels hetzelfde. Bij griep zijn de klachten veel heviger.

Griep komt jaarlijks bij 1 op de 10 mensen voor en volwassenen worden gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden. Er is sprake van een griepepidemie als een groot aantal mensen tegelijkertijd last heeft van griep. Griep komt vaak heel plotseling en gaat gepaard met koorts, koude rillingen en spierpijn. Dit gaat normaal gezien na 3 tot 5 dagen weer over.

Risicogroepen griepJonge kinderen: zuigelingen, peuters en kleuters zijn extra vatbaar voor virusinfecties. Hun weerstand is nog niet compleet ontwikkeld, waardoor ze sneller de griep oppikken. Zorg ervoor dat uw kind voldoende blijft drinken en houd uw kind goed in de gaten. Kleine kinderen zijn namelijk extra gevoelig voor uitdroging en longontsteking.
Ouderen: deze groep is vooral gevoelig voor complicaties als longontsteking, die in sommige gevallen een dodelijke afloop heeft. Bent u ouder dan 65 jaar, dan is het verstandig om een griepprik te halen. Deze inenting beschermt tegen de meest voorkomende virussoorten.
Zwangere vrouwen: In principe kan griep tijdens de zwangerschap geen kwaad. De baby in de buik zal in ieder geval niet ziek worden. Wel is het zo dat hoge koorts in sommige gevallen weeën kan opwekken. Bel daarom uw eigen huisarts of verloskundige als uw temperatuur hoger wordt dan 38,5 graden.
Mensen met een aandoening: mensen die lijden aan diabetes, long-, hart- of vaatziekten of een andere ernstige aandoening hebben een groter risico op complicaties. Die kunnen variëren van hersenvliesontsteking en longontsteking tot uitdroging. De griepprik kan de kans op ernstige klachten verkleinen.

Lees meer over griep op het gezondheidsblog van Dokteronline.com.

Er zijn diverse middelen die u van de griep af kunnen helpen. Nasonex, Otrivin en Trachitol zijn producten die de symptomen verminderen. Naast deze medicijnen zijn er ook nog andere producten bij met Dokteronline.com samenwerkende apotheken en/of drogisterijen te bestellen die verlichting bieden bij griep en verkoudheid.

Toon meer

Apotheekproduct(en) in deze categorie

Drogisterijproducten