Wat is haaruitval?


De hoofdhuid van de mens is van nature bedekt met haar. Haar is weefsel dat langzaam groeit, het vernieuwt zich door uitval van oude haren en door groei van nieuw haar op deze plaats. Dat het haar uitvalt is dus normaal. De hoeveelheid haar dat uitvalt verschilt per persoon. Van haaruitval is sprake wanneer er meer haar uitvalt dan er nieuwe haren groeien.
Hoewel er medisch gezien niets mis is met kaalheid, wordt het door velen gezien als cosmetische ontsiering en dat maakt dat veel mensen haarverlies maar moeilijk kunnen accepteren.

Hoeveel haren vallen per dag uit?


Gemiddeld heeft de mens 100.000 haren op het hoofd waarvan er per dag ongeveer 50 tot 100 uitvallen. Als u na het wassen van het haar meerdere haren in het putje terecht ziet komen betekent dat dus niet direct dat u kaal wordt. In de meeste gevallen zijn dit de haren die plaatsmaken voor nieuwe haren. Wanneer er in grotere hoeveelheden haar uitvalt zal het zichtbaar worden dat het haar dunner wordt. Er kan dan sprake zijn van haaruitval die tot kaalheid leidt.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?


De oorzaken van haaruitval kunnen opgedeeld worden in de volgende soorten:
  • Erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica)
  • Haaruitval door haarziekten
  • Haaruitval door stress
  • Haaruitval door medicijngebruik
  • Haaruitval door behandeling van kanker (bestraling, chemo)
  • Haaruitval door ijzertekort

Erfelijke haaruitval komt het meest voor. Naar deze vorm van haaruitval is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan. Inmiddels is duidelijk wat de boosdoener is: het hormoon DHT (dihydrotestosteron). Dit hormoon wordt gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron in het haarwortelzakje. Het DHT hormoon zorgt er uiteindelijk voor dat haarzakjes afsterven, waarna geen haargroei meer plaats kan vinden. Wanneer dit proces voortduurt, wordt het haar steeds dunner en treedt uiteindelijk kaalheid op. Deze erfelijke vorm van haaruitval kan door mannen van zowel moeders- als vaderskant geërfd worden.

Tijdelijke haaruitval


Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor tijdelijke haaruitval. Soms groeit het haar weer aan, in andere gevallen is de kaalheid blijvend. Het klimaat, zonnestraling, droge lucht enz. kunnen het haar beschadigen waardoor u last krijgt van meer haaruitval dan normaal. Ook kammen, krullers, verf of een permanentbehandeling kunnen het haar beschadigen. Er zijn ook een aantal medicijnen die haaruitval kunnen veroorzaken. Echter, in de meeste gevallen zullen deze oorzaken niet de aanleiding zijn voor blijvend haarverlies.

Onderzoek naar Kaalheid


Kaalheid varieert van populatie tot de bevolking op basis van genetische achtergrond, omgevingsfactoren lijken de kaalheid hier niet te beïnvloeden. Een grootschalig onderzoek in Maryborough, Victoria in Australië toont aan dat frontale haaruitval toeneemt met de leeftijd. Bij de leeftijd van 80 jaar en ouder wordt 57% van de vrouwen en 73,5% van de mannen getroffen door haaruitval. Volgens Medische Online Bibliotheek, worden er in de V.S. 40 miljoen mannen getroffen door kaalheid. Ongeveer 25% van de mannen beginnen rond hun 30e al kaalheid te vertonen. 66% begint rond hun 60e met het vertonen van kaalheid. Er is een 4 op 7 kans op het gen voor kaalheid.

Laatste nieuws


Nederlandse haarstichting
Mensen met vragen over haaruitval kunnen tegenwoordig bij de Nederlandse Haarstichting terecht. Op de website van deze stichting is veel informatie te vinden over haar, haaruitval en kaalheid. Ook is er een forum op deze website te vinden waar mensen vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen. De Haarstichting is een ANBI-geregistreerde en onafhankelijke stichting.

Mogelijk verband met haaruitval en Pityrosporum ovale
Hoewel haaruitval wereldwijd een belangrijk cosmetisch probleem vormt, is de pathogenese van gewone haaruitval nog steeds niet volledig duidelijk. Het blijkt nu dat mensen met haaruitval significant vaker drager van een Pityrosporum ovale schimmel blijken te zijn, een groep tegenwoordig bekend als de Malassezia schimmels.

In vier jaar werden 300 monsters genomen van haar van studenten. Op basis van klinisch verhaal en een trektest werden zij onderverdeeld in twee groepen: normaal en haarverlies. Er werden monsters van de hoofdhuid genomen, gekleurd en microscopisch (10x) bekeken. Alle monsters met drie of meer P. ovale schimmels per beeld werden beoordeeld als drager en 76% van de studenten bleek drager. De prevalentie van positieve monsters bleek 89,92% bij mensen met haarverlies versus 9,52% bij normale mensen (zonder haarverlies). Ook het aantal klachten over haaruitval en positieve trektesten was significant hoger bij dragers van de schimmel. (TW)

Bron: American Journal of Clinical Dermatology

Heeft u zelf last van haaruitval?


Dokteronline.com geeft de mogelijkheid het ruime assortiment geneesmiddelen en drogisterijproducten te bestellen, bij samenwerkende apotheken en drogisten, die haaruitval tegengaan en de haardos versterken.
Bekijk hier het volledige assortiment betreffende haarverlies van deze apotheken en drogisten.