Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland een belangrijke doodsoorzaak. Het dichtslibben van aderen (aderverkalking) speelt een grote rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Aderverkalking, en daarmee ook veel hart- en vaataandoeningen, is grotendeels te voorkomen door een gezonde levensstijl. De arts kan hart- en vaatziekten behandelen met medicijnen.

Hart- en vaatziekten symptomen
Hart- en vaatziekten geven verschillende klachten, afhankelijk van de specifieke aandoening. De meest voorkomende hart- en vaatziekten zijn onder andere:
- Beroerte: een hersenbloeding of herseninfarct (zuurstoftekort in een deel van de hersenen door afsluiting van een bloedvat).
- Hartinfarct en hartaanval (afstervend stukje hartspier door afsluiting van een bloedvat).
- Trombose en embolie (bloedpropje in de aderen).

Ook kunnen hart- en vaatziekten symptomen geven als erectiestoornissen of de ziekte van Raynaud.

Hart- en vaatziekten voorkomen een behandelen
Hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden met een gezonde levensstijl. Niet roken, gezond eten, een gezond gewicht en veel beweging zijn goed voor het hart en de bloedvaten. Houd bovendien risicofactoren, zoals uw bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel in de gaten. Zijn deze waarden verhoogd, dan kan de arts eventueel medicijnen voorschrijven. Ook zijn er voedingssupplementen verkrijgbaar die het hart en de bloedvaten ondersteunen.

Toon meer

Apotheekproduct(en) in deze categorie