Itraconazol

Itraconazol

Itraconazol is een antischimmelmedicijn. De werkzame stof itraconazol verzwakt de celwand van diverse gisten en schimmels, waardoor deze afsterven. Itraconazol bestrijdt schimmel- en gistinfecties van binnenuit: het medicijn wordt via de darmen opgenomen in het bloed en bereikt zo de aangetaste weefsels. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Itraconazol?


Itraconazol is een antischimmelmedicijn. De werkzame stof itraconazol verzwakt de celwand van diverse gisten en schimmels, waardoor deze afsterven. Itraconazol bestrijdt schimmel- en gistinfecties van binnenuit: het medicijn wordt via de darmen opgenomen in het bloed en bereikt zo de aangetaste weefsels. U kunt dit antischimmelmiddel alleen met een recept van een arts bij een samenwerkende apotheek bestellen.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Artsen schrijven een behandeling met Itraconazol voor bij verschillende gist- en schimmelinfecties, waaronder:


 • Voetschimmel (zwemmerseczeem);
 • Pityriasis versicolor, ringworm en andere huidinfecties;
 • Kalknagels (schimmelnagels);
 • Spruw (schimmelinfectie in de mond);
 • Vaginale schimmelinfectie;
 • Schimmel- of gistinfecties van organen.Itraconazol blijft lange tijd in het lichaam aanwezig, waardoor alle schimmels en gisten vernietigd worden.

Hoe gebruikt u Itraconazol?


De capsule Itraconazol moet in zijn geheel worden doorgeslikt met behulp van een glas water. Kunt u de capsule niet doorslikken, dan kunt u deze ook openen en de inhoud innemen met bijvoorbeeld een lepel vla of appelmoes. Neem het medicijn bij voorkeur tijdens of net na de maaltijd in. U moet de kuur altijd helemaal afmaken, ook als de symptomen al eerder verdwenen zijn. Een arts bepaalt aan de hand van uw klachten hoe lang u Itraconazol moet innemen. Dit kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden.

Dosering


Tenzij een arts anders bepaalt, is het doseringsadvies voor Itraconazol als volgt:


 • Volwassenen: een- tot tweemaal daags 1 tot 2 capsules à 100 mg gedurende de voorgeschreven periode.Itraconazol capsules zijn niet bedoeld voor kinderen. Een arts kan voor hen eventueel een recept uitschrijven voor itraconazol drank (Sporanox) in een aangepaste dosering. Houd u aan de voorgeschreven dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Net als andere medicijnen kan Itraconazol bijwerkingen geven. Het gaat daarbij om onder andere de volgende klachten:


 • Hoofdpijn;
 • Maagdarmklachten (misselijkheid, overgeven, buikpijn, diarree of verstopping);
 • Duizeligheid;
 • Huiduitslag door overgevoeligheid.Neem contact op met een arts als deze klachten na verloop van tijd niet over gaan, of als u veel last krijgt van de bijwerkingen. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van de bijwerkingen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Dit antischimmelmiddel is niet voor iedereen geschikt. Gebruik Itraconazol niet als u:


 • Overgevoelig bent voor itraconazol of een van de gebruikte hulpstoffen.Heeft u gezondheidsproblemen, overleg dan eerst met een arts of Itraconazol geschikt is voor u. Itraconazol mag niet gebruikt worden in combinatie met diverse andere medicijnen. Een arts weet om welke geneesmiddelen het gaat. Vermeld bij uw aanvraag bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek/arts altijd welke medicijnen of voedingssupplementen u gebruikt.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Bent u zwanger of wilt u zwanger worden, gebruik Itraconazol dan uitsluitend in overleg met een arts. Neem dit medicijn niet in als u borstvoeding geeft, tenzij een arts anders adviseert.

Itraconazol beïnvloedt in principe uw rijvaardigheid niet. Een enkele keer kan duizeligheid optreden als bijwerking. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van krijgt.

Alcohol kan bijwerkingen als duizeligheid versterken. Pas op met het gebruik van sterke drank als u dit geneesmiddel gebruikt.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Itraconazol

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven