Levothyroxine (Thyrax)

Thyrax bijsluiter


Thyrax Duotab is een schildkliermedicijn dat vaak wordt voorgeschreven. Voordat u dit medicijn gaat gebruiken, is het verstandig om eerst goed de bijsluiter te lezen. Hierin staat onder meer hoe u het medicijn moet innemen en wat de belangrijkste bijwerkingen zijn. In dit informatiedossier noemen we vast de belangrijkste punten uit de Thyrax bijsluiter.

Wat is Thyrax en waar wordt het voor gebruikt?


Thyrax Duotab bevat levothyroxine, een schildklierhormoon. Artsen schrijven dit geneesmiddel vaak voor bij een te traag werkende schildklier. Deze aandoening wordt gekenmerkt door klachten als:

 • Trage hartslag;
 • Trage stoelgang (obstipatie);
 • Kouwelijkheid;
 • Lusteloosheid en vermoeidheid;
 • Aankomen in gewicht, terwijl u normaal eet.


De werkzame stof in Thyrax vult het tekort aan schildklierhormonen aan. Dit geeft een verbetering van de klachten. Artsen schrijven Thyrax soms ook voor bij een te snel werkende schildklier. In dat geval krijgt u altijd aanvullende medicatie die de werking van de schildklier vertraagt.

Wat u moet weten over Thyrax


Thyrax is een krachtig medicijn. Er zijn dan ook een paar dingen waarmee u rekening moet houden als u behandeld wordt met dit schildkliermedicijn:

 • Gebruik Thyrax Duotab niet als u overgevoelig bent voor levothyroxine of een van de hulpstoffen;
 • Krijgt u Thyrax voorgeschreven in combinatie met een medicijn dat de aanmaak van schildklierhormonen remt (bij een te snel werkende schildklier), dan mag u deze geneesmiddelen niet innemen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg in dat geval met een arts.
 • Neem dit medicijn altijd in op een lege maag, voor het ontbijt.
 • Soja en vezelrijke producten kunnen de opname van Thyrax in de darmen beïnvloeden. Gaat u veel vezelrijke etenswaren of sojaproducten in uw dieet opnemen of juist weglaten, overleg dit dan met een arts. Het kan zijn dat de dosering van Thyrax moet worden aangepast aan uw veranderde eetgedrag.Hoe gebruikt u Thyrax?


Thyrax Duotab tabletten moeten in hun geheel worden doorgeslikt met wat water. Neem het geneesmiddel ’s ochtends op een nuchtere maag in, ruim een half uur voor het ontbijt. Bij jonge kinderen kunnen de tabletten eventueel eerst worden fijngemaakt en met wat water tot een papje worden vermengd. Het instellen van de medicatie luistert vrij nauw. Het kan daarom enige tijd duren voordat u de juiste dosering krijgt en uw schildklierklachten verdwijnen. Merkt u dat Thyrax te sterk of niet genoeg werkt, neem dan contact op met een arts om de dosering bij te stellen.

In de Thyrax bijsluiter vindt u meer informatie over het gebruik van dit schildkliermedicijn.

Mogelijke bijwerkingen


Tijdens de behandeling met Thyrax kunt u last krijgen van bijwerkingen. Vooral in het begin, als de medicijnen nog niet goed zijn ingesteld, kunt u klachten ervaren, zoals:

 • Trillen;
 • Hartkloppingen;
 • Zweten;
 • Hoofdpijn; Diarree


Raadpleeg een arts als u last krijgt van deze of andere klachten. In de Thyrax bijsluiter leest u meer over de mogelijke bijwerkingen.

Aanvullende informatie


Thyrax Duotab bevat levothyroxine en een aantal hulpstoffen. Een compleet overzicht van de ingrediënten en de beschikbare sterktes kunt u vinden in de Thyrax bijsluiter.

Het medicijn Thyrax is niet leverbaar via de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken, maar u kunt kiezen voor een alternatief. Lees hier de Levothyroxine bijsluiter en Euthyrox bijsluiter.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.