Menstruatiepijn

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn is een veel voorkomend probleem dat vooral vooraf en tijdens de eerste dag van de menstruatie optreed. Om het baarmoederslijmvlies af te stoten trekt het spierweefsel in de baarmoeder samen. Deze samentrekkingen zorgen veelal voor het ontstaan van de menstruatiepijn.

Ruim 60% van de vrouwen heeft last van (ernstige) menstruatiepijn. Menstruatiepijn komt voor in de vorm van buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, krampen en rugpijn. Sommige vrouwen hebben hierbij heftig bloedverlies en krijgen al menstruatiepijn rond de eisprong.

Wat te doen bij menstruatiepijn
Er zijn meerdere mogelijkheden om de pijn te verzachten. U kunt pijnstillers gebruiken. Paracetamol heeft weinig bijwerkingen en is verkrijgbaar via de met Dokteronline.com samenwerkende drogisterijen, u heeft hier geen recept voor nodig. Helpt paracetamol niet voldoende kunt u ibuprofen (advil, nurofen) of naproxen (aleve) gebruiken. Deze pijnstillers zijn ook receptvrij verkrijgbaar, maar hebben wel de bijwerking het slijmvlies van maag en darmen te kunnen aantasten.

Menstruatiepijn en de pil
Een goede oplossing tegen menstruatiepijn is het slikken van de anticonceptiepil. Door de hormonen die in de pil zitten vinden de eirijping en eisprong niet plaats. Veel vrouwen (80% - 90%) merken een aanzienlijk verschil in de pijn met de anticonceptiepil. Vaak is dit het beste medicijn tegen de menstruatiepijn.

Overige hulpmiddelen
Naast de anticonceptiepil zijn er nog andere mogelijkheden de menstruatiepijn te verzachten. Warmte helpt vaak goed tegen de buikkrampen. U kunt een warmtekussen of kruik tegen uw buik houden om de krampen en pijn tegen te gaan. Ook bestaan er warmtepleisters die gedurende maximaal 8 uur een aangename warmte afgeven. Een derde mogelijkheid is Medisana Medistim, deze pijnpleister maakt gebruik van TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie). De kleine stroompjes prikkelen de zenuwen in de huid, hierdoor worden de pijnsignalen naar de hersenen geblokkeerd en ervaart u direct een verlichting van de pijn.

Toon meer

Apotheekproduct(en) in deze categorie