Metformine

Metformine

Metformine is een medicijn uit de groep biguaniden: middelen die het bloedsuikergehalte verlagen. Artsen schrijven dit geneesmiddel voor bij diabetes type 2. Metformine vermindert klachten die het gevolg zijn van een te hoge bloedsuiker. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *
Bijsluiter(s)

Wat is Metformine?


Metformine is een medicijn uit de groep biguaniden: middelen die het bloedsuikergehalte verlagen. Artsen schrijven dit geneesmiddel voor bij diabetes type 2. Metformine vermindert klachten die het gevolg zijn van een te hoge bloedsuiker. Wilt u Metformine online bestellen, dan kan dat bij de apotheken die samenwerken met Dokteronline.com. Het vereiste recept krijgt u via een online consult.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Bij diabetes type 2 zijn de spieren en lever minder gevoelig voor de werking van insuline. Ook kan het gebeuren dat de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt. Hierdoor worden suikers uit de voeding moeilijker verbrand en opgeslagen, en kan het suikergehalte in het bloed gaan stijgen. Er ontstaan dan klachten als dorst, een droge mond, vaak moeten plassen en vermoeidheid. Op langere termijn kunnen de bloedvaten en organen beschadigen. Metformine verlaagt de suikerspiegel in het bloed, waardoor de klachten verminderen en kans op schade aan het lichaam beperkt blijft. Dit geneesmiddel vermindert ook de eetlust, wat een gunstige bijwerking is voor mensen met overgewicht.

Hoe gebruikt u Metformine?


Metformine moet bij of net na de maaltijd worden ingenomen om de kans op maagdarmklachten zo klein mogelijk te maken. Slik de tablet zonder te kauwen door met wat water. Bent u Metformine vergeten in te nemen en is het al bijna tijd voor de volgende dosis? Sla de vergeten tablet dan over en ga verder met het gebruikelijke schema. Neem nooit een dubbele hoeveelheid Metformine in om de gemiste dosis in te halen.

Dosering


De samenwerkende apotheken hebben Metformine online beschikbaar als gewone tabletten en tabletten met gereguleerde afgifte (M/R) van 500 mg. Tenzij een arts anders voorschrijft, is de gebruikelijke dosering van Metformine als volgt:


  • Volwassenen: twee- tot driemaal daags 1 tablet à 500 mg. De maximale dagdosering bedraagt 3 x 1000 mg.
  • Kinderen van 12 tot 18 jaar: eenmaal daags 1 tablet à 500 mg. De maximale dagdosering bedraagt 2000 mg, verdeeld over 2 tot 3 doses.Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Metformine kan bijwerkingen geven, waaronder:


  • Maagdarmklachten (misselijkheid, diarree, overgeven, buikpijn, verminderde eetlust);
  • Smaakstoornissen.Heeft u veel last van deze of andere bijwerkingen, neem dan contact op met een arts. In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van de bijwerkingen vinden.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Metformine is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn bijvoorbeeld niet als u:


  • Overgevoelig bent voor metformine of een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Lijdt aan een nier-, hart- of leveraandoening of een ernstige infectie;
  • Uitgedroogd bent;
  • Lijdt aan ongecontroleerde diabetes en/of ketoacidose.Overleg met een arts over het gebruik van Metformine als u andere gezondheidsproblemen heeft of als u verder nog medicijnen gebruikt. In de bijsluiter leest u meer over de contra-indicaties en aanvullende waarschuwingen.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Gebruik Metformine alleen in overleg met een arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Metformine kan soms oogklachten (wazig zicht door een verlaagde bloedsuiker) veroorzaken. Heeft u hier last van, neem dan geen deel aan het verkeer.

Drink geen alcohol als u behandeld wordt met Metformine: alcohol kan in combinatie met dit medicijn ernstige bijwerkingen veroorzaken (melkzuuracidose).

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Metformine

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven