Microgynon 30

Microgynon-30 bijsluiter


In dit informatiedossier vindt u algemene informatie over Microgynon-30. Wij raden u aan om voor gebruik van dit anticonceptiemiddel ook de Microgynon-30 bijsluiter aandachtig door te lezen. Mocht u daarna nog vragen hebben, neem dan contact op met een arts of apotheker.

Wat is Microgynon-30 en waar wordt het voor gebruikt?


Microgynon-30 is een anticonceptiepil. De werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel hebben een remmende invloed op de eisprong en veranderen de samenstelling van het baarmoeder(mond)slijmvlies. Dit voorkomt het ontstaan van een zwangerschap. Microgynon-30 wordt ook gebruikt om menstruatieklachten zoals buikkrampen en abnormaal hevig bloedverlies te verminderen. Er komt bij het gebruik van de anticonceptiepil namelijk geen echte menstruatie op gang, maar een milde onttrekkingsbloeding die nauwelijks klachten geeft. Microgynon-30 is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken.

Wat u moet weten voordat u Microgynon-30 gebruikt


Gaat u deze pil voor het eerst gebruiken? Houd dan rekening met het volgende:

 • Gebruik deze pil niet als u overgevoelig bent voor de hormonen ethinylestradiol en levonorgestrel, of voor een van de overige bestanddelen;
 • Microgynon-30 mag niet gebruikt worden door vrouwen die lijden aan, of een verhoogde kans hebben op trombose;
 • Deze pil is niet geschikt voor vrouwen die lijden aan migraine of een andere ernstige aandoening (zie Microgynon-30 bijsluiter);
 • Gebruik dit geneesmiddel niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
 • De anticonceptiepil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Hiervoor dient u een condoom te gebruiken.
 • De pil is alleen betrouwbaar als u deze iedere dag op hetzelfde tijdstip inneemt.


Hoe gebruikt u Microgynon-30?


Een strip Microgynon-30 bevat 21 tabletten. Neem gedurende 3 weken iedere dag 1 pil rond hetzelfde tijdstip. Hierna volgt een stopweek. U slikt dan geen pil en er komt tijdens deze week een onttrekkingsbloeding op gang. Na 7 dagen kunt u aan een nieuwe strip beginnen.

Bent u de pil vergeten, heeft u na het slikken van de pil gebraakt, of heeft u waterdunne diarree? Dan kan de werking van dit geneesmiddel verminderd zijn. Dat betekent dat de kans op een ongewenste zwangerschap toeneemt. In de bijsluiter staat vermeld wat u in dit geval kunt doen.

Mogelijke bijwerkingen


Over het algemeen wordt deze anticonceptiepil goed verdragen. Een enkele keer kunnen er bijwerkingen optreden, waaronder:

 • Licht bloedverlies buiten de stopweek om (dit wordt ‘spotting’ genoemd);
 • Pijnlijke of gespannen borsten;
 • Misselijkheid of buikpijn;
 • Migraine of hoofdpijn;
 • Dikkere enkels door het vasthouden van vocht.


De meeste bijwerkingen verdwijnen na een aantal weken, als het lichaam aan de hormonen is gewend. Lees de Microgynon-30 bijsluiter voor een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen. In het informatiedossier ‘Microgynon-30 ervaringen’ kunt u lezen wat andere klanten van deze anticonceptiepil vonden.

Hoe bewaart u Microgynon-30?


Houd medicijnen buiten bereik van kinderen. Bewaar Microgynon-30 in de originele verpakking bij kamertemperatuur. Gebruik dit medicijn niet na het verstrijken van de uiterste houdbaarheidsdatum (zie verpakking).

Aanvullende informatie


Microgynon-30 bevat de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel. In de Microgynon-30 bijsluiter vindt u een overzicht van de overige bestanddelen. Hierin staat ook informatie over de fabrikant en vergunninghouder van dit product.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.