Omeprazol

Omeprazol

Omeprazol is een protonpompremmer; een medicijn dat de aanmaak van maagzuur vermindert. De maag maakt maagzuur aan om voedsel te verteren. Als er teveel van dit maagsap wordt aangemaakt, of wanneer het maagslijmvlies beschadigd is, kan het vervelende klachten veroorzaken, zoals zuurbranden of maagpijn. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Omeprazol?


Omeprazol is een protonpompremmer; een medicijn dat de aanmaak van maagzuur vermindert. De maag maakt maagzuur aan om voedsel te verteren. Als er teveel van dit maagsap wordt aangemaakt, of wanneer het maagslijmvlies beschadigd is, kan het vervelende klachten veroorzaken, zoals zuurbranden of maagpijn. Omeprazol zorgt ervoor dat de maagwand minder zure stoffen uitscheidt. Hierdoor verminderen of verdwijnen deze klachten. Omeprazol is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Artsen schrijven bij maagklachten meestal eerst een maagzuurbindend middel voor. Helpt dit niet, dan kan een maagzuurremmer als Omeprazol worden gebruikt. Dit medicijn helpt tegen brandend maagzuur, zure oprispingen, een opgeblazen gevoel, maagpijn en andere maagklachten. Vaak zijn dit symptomen van een maagaandoening, zoals reflux, een maag- of darmzweer, een ontstoken slokdarm of het syndroom van Zollinger - Ellison. Omeprazol wordt soms ook voorgeschreven om maagklachten te voorkomen. Artsen noemen het medicijn dan een maagbeschermer.

Hoe gebruikt u Omeprazol?


Slik de capsule Omeprazol in zijn geheel door met voldoende vloeistof. Heeft u moeite met slikken, dan kunt u de capsule openmaken en de korreltjes innemen met bijvoorbeeld wat yoghurt, water of sap. Zorg er in dat geval wel voor dat u de korrels niet fijnkauwt en dat u alle korrels binnen krijgt. Omeprazol mag voor, tijdens of na de maaltijd worden ingenomen, bij voorkeur ’s ochtends op een vast tijdstip. Slikt u dit medicijn tweemaal daags, neem de capsules dan ’s ochtends en ’s avonds in. Een arts bepaalt hoe lang u Omeprazol moet blijven gebruiken.

Dosering


Omeprazol is verkrijgbaar bij de apotheek in capsules van 10 mg, 20 mg en 40 mg. Tenzij een arts anders adviseert, geldt voor de meeste maagaandoeningen het volgende doseringsadvies:


  • Volwassenen: eenmaal daags 1 capsule à 20 mg of 40 mg.Voor kinderen zal een arts een aangepaste dosering voorschrijven. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Bij gebruik van Omeprazol kunt u soms bijwerkingen ervaren, waaronder:


  • Maagdarmklachten (buikpijn, winderigheid, misselijkheid, diarree of verstopping);
  • Slaperigheid, duizeligheid;
  • Hoofdpijn.Over het algemeen verdwijnen de klachten na een poosje, als het lichaam gewend is aan de werkzame stof. Blijft u last houden van bijwerkingen, raadpleeg dan een arts. Lees de bijsluiter voor meer informatie over dit onderwerp.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Omeprazol is niet voor iedereen een geschikt medicijn. Gebruik deze maagzuurremmer niet als u:


  • Overgevoelig bent voor omeprazol of andere protonpompremmers;
  • Overgevoelig bent voor een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Een geneesmiddel gebruikt dat de stof nelfinavir bevat (bij hiv-infecties).Overleg met een arts over het gebruik van Omeprazol als u gezondheidsproblemen heeft. Vertel een arts altijd welke medicatie of voedingssupplementen u verder nog gebruikt. Een arts weet welke geneesmiddelen een wisselwerking hebben met Omeprazol.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Omeprazol mag uitsluitend op advies van een arts worden gebruikt tijdens een zwangerschap of het geven van borstvoeding.

Omeprazol geeft soms (vooral in het begin) bijwerkingen als duizeligheid of slaperigheid. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

Vermijd het gebruik van alcohol als u lijdt aan maagklachten: sterke drank kan de maag extra irriteren.

Informatie dossiers
Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Omeprazol

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven