Oxytetracycline

Oxytetracycline

Oxytetracycline is een antibioticum uit de groep tetracycline-antibiotica. Dit geneesmiddel is een zogenaamd breedspectrum antibioticum, een medicijn dat veel verschillende soorten bacteriën kan doden. Oxytetracycline wordt daarom ingezet om uiteenlopende bacteriële infecties te bestrijden. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Oxytetracycline?


Oxytetracycline is een antibioticum uit de groep tetracycline-antibiotica. Dit geneesmiddel is een zogenaamd breedspectrum antibioticum, een medicijn dat veel verschillende soorten bacteriën kan doden. Oxytetracycline wordt daarom ingezet om uiteenlopende bacteriële infecties te bestrijden. Oxytetracycline is een receptplichtig geneesmiddel.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Artsen schrijven Oxytetracycline onder andere voor om de volgende infecties te behandelen:


 • Luchtweginfecties, waaronder longontsteking, middenoorontsteking, acute bronchitis;
 • Urineweginfecties (blaasontsteking);
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder chlamydia en gonorroe.Daarnaast wordt Oxytetracycline vaak gebruikt bij huidaandoeningen zoals acne en rosacea (rode vlekken in het gezicht, soms in combinatie met bultjes, puistjes of zichtbare bloedvaatjes).

Hoe gebruikt u Oxytetracycline?


Slik de tablet Oxytetracycline altijd in zijn geheel door met voldoende water (niet met melkproducten). Neem dit medicijn op een lege maag in, dat wil zeggen een uur voor of twee uur na de maaltijd. Maak de voorgeschreven kuur altijd helemaal af. Stopt u eerder met het innemen van Oxytetracycline, dan kunnen de bacteriën zich weer gaan vermeerderen en keert de ontsteking terug. Bij algemene infecties duurt een kuur tussen de 7 en 14 dagen. Voor specifieke aandoeningen zoals rosacea is vaak een langdurige kuur nodig.

Dosering


Tenzij een arts anders adviseert, is de gebruikelijke dosering van Oxytetracycline bij de meeste infecties als volgt:


 • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: iedere 6 uur 1 tot 2 tabletten à 250 mg gedurende de voorgeschreven periode.Voor de behandeling van rosacea en andere specifieke aandoeningen zal een arts een aangepaste dosering voorschrijven. Wijk niet af van de aanbevolen dosering. Oxytetracycline is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Oxytetracycline kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven, al krijgt niet iedereen hier last van. De klachten die eventueel kunnen optreden bij het gebruik van dit geneesmiddel zijn onder andere:


 • Maagdarmklachten (buikpijn, diarree, overgeven);
 • Hoofdpijn;
 • Schimmelinfectie van de slijmvliezen (mond, vagina);
 • Huiduitslag door overgevoeligheid van de huid voor uv-straling. Vermijd direct zonlicht of kunstmatige uv-stralen (zonnebank) om dit te voorkomen.Krijgt u last van ernstige of langdurige bijwerkingen, raadpleeg dan een arts. In de bijsluiter vindt u meer informatie over de eventuele bijwerkingen van dit medicijn.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Oxytetracycline is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:


 • Overgevoelig bent voor oxytetracycline, andere tetracycline-antibiotica of een van de gebruikte hulpstoffen;
 • Een verminderde nier- of leverfunctie heeft;
 • Lijdt aan de auto-immuunziekte SLE (Lupus).Overleg met een arts of u Oxytetracycline kunt gebruiken als u lijdt aan andere gezondheidsproblemen. Gebruikt u verder nog medicijnen? Meld dit dan aan een arts. Oxytetracycline heeft een wisselwerking met een aantal geneesmiddelen, waaronder bepaalde diabetesmedicatie en maagzuurbindende middelen. Een arts weet om welke medicijncombinaties het gaat en zal u hierover adviseren. In de bijsluiter leest u meer over dit onderwerp.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Gebruik Oxytetracycline niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft, tenzij een arts anders bepaalt.

Er gelden voor dit medicijn geen beperkingen wat betreft rijvaardigheid of het nuttigen van alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Oxytetracycline

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven