Pijn

Pijn

Officiële merken
Officiële merken

Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Het laat op die manier weten dat er iets mis is. Pijnprikkels worden door de zenuwen doorgegeven aan het pijncentrum in de hersenen. Hier wordt de informatie verwerkt en wordt de pijn voelbaar gemaakt, zodat er actie kan worden ondernomen.

Soorten pijn
Iedere pijnsoort wordt weer anders beleefd. Pijn kan bijvoorbeeld vaag, zeurend, stekend, bonzend of schrijnend aanvoelen. De meest voorkomende pijnklachten zijn:


Oorzaken
Pijn kan veel oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking, verwonding, blessure, operatie of ziekte. Vaak is de pijn tijdelijk (acuut). Zodra de oorzaak van de pijn is behandeld, verdwijnen de klachten. Pijn kan echter ook chronisch zijn. De pijnklachten komen dan steeds terug of blijven voortdurend bestaan. Gelukkig is er aan acute en chronische pijn veel te doen.

Pijnbestrijding
Er zijn veel medicijnen verkrijgbaar die pijnklachten kunnen verminderen of laten verdwijnen. Deze pijnstillende middelen zijn onderverdeeld in diverse categorieën:

  • Paracetamol heeft weinig bijwerkingen en is daardoor geschikt voor bijna iedereen. Paracetamol vermindert pijnklachten en koorts op een veilige manier. Het is daarom de eerste keuze bij pijnbestrijding.

  • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID`s) verminderen niet alleen pijn, maar bestrijden ook de ontstekingsreacties zoals zwellingen, warmte en roodheid van de huid. Dit medicijntype wordt vaak gebruikt bij reumatische pijn, maar werkt ook goed bij andere matige pijnklachten. Voorbeelden van NSAID’s zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen.

  • Opioïde pijnstillers, ook wel morfineachtige pijnstillers genoemd, worden gebruikt bij matige tot ernstige pijn. Deze medicijnen zijn geschikt als paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers niet genoeg werken. Pijnstillers die onder deze categorie vallen, zijn bijvoorbeeld codeïne en tramadol.

Wel of geen recept?
Paracetamol en sommige ontstekingsremmende pijnstillers zijn bij de samenwerkende drogisten zonder recept te bestellen. Voor sterkere pijnstillers is wel een recept vereist. Bij de samenwerkende apotheken zijn deze medicijnen verkrijgbaar via het online artsenconsult waarbij een online recept wordt uitgeschreven. U heeft dan geen recept van uw eigen huisarts nodig.