Ranitidine

Ranitidine

Ranitidine is een zogenaamde H2-blokker: een medicijn dat de productie van maagzuur vermindert. Door de verminderde hoeveelheid zuur in de maag komen het slijmvlies van de maag en slokdarm tot rust, waardoor maagdarmklachten verdwijnen. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Ranitidine?


Ranitidine is een zogenaamde H2-blokker: een medicijn dat de productie van maagzuur vermindert. Door de verminderde hoeveelheid zuur in de maag komen het slijmvlies van de maag en slokdarm tot rust, waardoor maagdarmklachten verdwijnen. Ranitidine is uitsluitend op recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Maagzuurremmers worden voorgeschreven bij klachten als zure oprispingen, brandend maagzuur, maagpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel, een maag- of darmzweer, reflux (terugstromend maagzuur in de slokdarm), een slokdarmontsteking en andere maagdarmklachten. Ranitidine wordt soms ook gebruikt ter voorkoming van klachten, bijvoorbeeld bij mensen die last hebben van terugkerende darmzweren.

Hoe gebruikt u Ranitidine?


Neem Ranitidine bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan in. Moet u dit geneesmiddel tweemaal daags innemen, doe dit dan ’s ochtends en ’s avonds. Ranitidine is verkrijgbaar bij de samenwerkende apotheek in bruistabletten en als suspensie (drank). De bruistabletten moeten eerst worden opgelost in een vol glas water. Laat de tablet helemaal opbruisen en drink de vloeistof direct op. Ranitidine suspensie is geschikt voor kinderen onder de 12 jaar en kan eenvoudig worden afgemeten en toegediend met de door de apotheek bijgeleverde maatlepel. U kunt dit medicijn met of zonder voedsel innemen. De behandelduur met dit geneesmiddel hangt af van uw klachten. Een arts bepaalt hoe lang u Ranitidine moet blijven gebruiken.

Dosering


Ranitidine bruistabletten zijn verkrijgbaar bij de samenwerkende apotheek in de sterktes 150 mg en 300 mg. Een arts weet welke sterkte het beste past bij uw klachten. In de meeste gevallen geldt het volgende doseringsadvies:


  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: eenmaal daags (’s avonds) 300 mg, eventueel te verdelen in tweemaal daags 150 mg (’s ochtends en ’s avonds).Voor kinderen jonger dan 12 jaar zal een arts een aangepaste dosering voorschrijven in de vorm van ranitidine suspensie. Deze suspensie bevat 75 mg ranitidine per 5 ml. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Bij het gebruik van Ranitidine kunnen bijwerkingen optreden, waaronder:


  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid, sufheid of vermoeidheid;
  • Maagdarmklachten.De meeste klachten verdwijnen na voortzetting van gebruik. Blijft u last houden van de bijwerkingen, raadpleeg dan een arts. In de bijsluiter leest u meer over de eventuele bijwerkingen van Ranitidine.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Ranitidine is niet voor iedereen een geschikt medicijn. Gebruik deze maagzuurremmer niet als u:


  • Overgevoelig bent voor ranitidine of een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Lijdt aan de (zeldzame) ziekte porfyrie.Overleg met een arts over het gebruik van dit medicijn als u een verminderde werking van de nieren of een andere aandoening heeft. Vermeld bij uw bestelling, bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek, welke andere geneesmiddelen of voedingssupplementen u gebruikt: sommige medicijnen hebben een wisselwerking met Ranitidine.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Gebruik dit medicijn uitsluitend op advies van een arts als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Het gebruik van Ranitidine wordt afgeraden bij het geven van borstvoeding.

Ranitidine kan in het begin uw reactievermogen beïnvloeden. Neem geen deel aan het verkeer als u zich duizelig of vermoeid voelt.

Alcohol irriteert het maagslijmvlies en kan daarom beter vermeden worden.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Ranitidine

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven