Saxenda

Saxenda bijsluiter


Saxenda is een nieuw, receptplichtig afslankmedicijn. De werkzame stof liraglutide wordt onderhuids ingespoten. Lees de Saxenda bijsluiter aandachtig door voordat u dit medicijn gaat gebruiken. Hierin staat vermeld hoe de voorgevulde injectiepen precies werkt.

Wat is Saxenda en waar wordt het voor gebruikt?


Saxenda stimuleert de aanmaak van insuline en vermindert op die manier het hongergevoel. Hierdoor is het gemakkelijker om een dieet vol te houden. Artsen schrijven dit geneesmiddel alleen voor aan patiënten die lijden aan obesitas. U komt in aanmerking voor een behandeling met Saxenda als u een BMI-index heeft van 27 punten of hoger. Bij een BMI-index die onder de 30 punten ligt, moet er bovendien sprake zijn van bijkomende risicofactoren, zoals diabetes of een te hoog cholesterolgehalte. In de Saxenda bijsluiter leest u meer over de voorwaarden voor het gebruik van dit afslankmiddel.

Wat u moet weten over Saxenda


Bij het gebruik van Saxenda moet u rekening houden met het volgende:

  • Gebruik dit vermageringsmiddel niet als u overgevoelig bent voor liraglutide of als u lijdt aan schildklierkanker of kanker in andere klieren;
  • Dit medicijn kan duizeligheid veroorzaken. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft;
  • Saxenda kan de werking van andere medicijnen beïnvloeden (en omgekeerd). Vermeld bij uw aanvraag welke geneesmiddelen u gebruikt;
  • Bent u na 16 weken niet minstens 5% van uw oorspronkelijke lichaamsgewicht afgevallen, dan is Saxenda mogelijk niet geschikt voor u. Een arts kan u eventueel een andere afslankmethode aanraden.


Saxenda gebruiken


Saxenda is een injectiemedicijn. Dit geneesmiddel wordt door de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken geleverd in een voorgevulde injectiepen. In de Saxenda bijsluiter wordt stap voor stap uitgelegd hoe u de vloeistof bij uzelf injecteert. De beste plek om Saxenda te injecteren is de buik, het bovenbeen of de bovenarm. Zorg ervoor dat u iedere keer een nieuwe naald op de injectiepen zet. Dit voorkomt infecties of lekkages. U kunt dit geneesmiddel op ieder moment van de dag gebruiken. Het is belangrijk om Saxenda te combineren met een caloriebeperkt dieet en veel beweging. Zo valt u het snelste af. In het info dossier Saxenda ervaringen leest u tips voor het afslanken met Saxenda.

Mogelijke bijwerkingen


Geneesmiddelen, dus ook Saxenda, kunnen bijwerkingen geven. U kunt tijdens de behandeling klachten ervaren zoals hoofdpijn, een licht gevoel in het hoofd of trillende handen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een daling van uw bloedsuiker: de werkzame stof liraglutide stimuleert de aanmaak van insuline, wat de bloedsuiker verlaagt. U kunt soms ook last krijgen van misselijkheid of diarree. De klachten gaan vaak na verloop van tijd vanzelf over. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de Saxenda bijsluiter.

Hoe bewaart u Saxenda?


Bewaar Saxenda op een koele en donkere plek, buiten bereik van kinderen. Een aangebroken injectiepen kunt u maximaal 30 dagen gebruiken. Onaangebroken injectiepennen kunt u in de koelkast bewaren tot de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking. Bewaar Saxenda nooit in de vriezer en gebruik nooit injectievloeistof die bevroren is geweest.

Aanvullende informatie


Saxenda bevat liraglutide en een aantal hulpstoffen. Een overzicht van deze ingrediënten is te vinden in de Saxenda bijsluiter.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.