SOA Zelftest

Hepatitis B


Hepatitis B is een zeer besmettelijk virus dat wordt overgedragen via bloedcontact of door onveilig vrijen. Als men eenmaal de infectie heeft opgelopen kan men heel ziek worden, maar het kan ook zijn dat men er helemaal niets van merkt.

Het hepatitis B virus infecteert de levercellen en veroorzaakt daar een ontsteking die blijvende schade kan opleveren. Vaak bestrijdt het lichaam dit virus binnen een halfjaar met succes, waarna de infectie genezen is. Er zijn dan antistoffen aangemaakt en de patiënt is niet meer ontvankelijk voor het virus. Soms echter kan het lichaam het hepatitis virus niet de baas en ontstaat een chronische hepatitis B infectie. De patiënt is dan drager van het virus en besmettelijk voor anderen. Een chronische infectie kan blijvende leverschade opleveren en tot leverkanker leiden.
Hepatitis B is erg besmettelijk en bevindt zich in lichaamsvloeistoffen zoals bloed, speeksel, sperma en vaginaal vocht.

Hepatitis B wordt op verschillende manieren overgedragen:
  • Door seksueel contact;
  • Door bloed-bloedcontact (naalden, bloedtransfusie, scheermes, tatoeage)
  • Van moeder op geborene


Klachten


Bij de meeste besmette mensen verloopt de infectie zonder klachten. Veel voorkomende klachten bij mensen die wel klachten ervaren zijn vermoeidheid, misselijkheid, spierpijn en verhoogde temperatuur. De urine kan erg donker gekleurd zijn en er kan geelzucht optreden. De klachten ontstaan gemiddeld twee tot drie maanden na de infectie en duren tot maximaal zes maanden. Vermoeidheid kan nog maandenlang aanhouden.
Product
Prijs *
Product – Prijs *

* Prijs is inclusief BTW.