SOA

SOA

Officiële merken
Officiële merken

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening en is een verzamelnaam voor ziekten die voornamelijk via seksueel contact worden overgedragen. Gemiddeld heeft 5% van de mensen wel eens een soa gehad. In Nederland lopen naar schatting jaarlijks ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige kunnen ernstige gevolgen hebben als ze onbehandeld blijven. Gelukkig zijn de meeste soa's goed te behandelen.

De meeste soa's worden overgedragen door onbeschermde seks. Dit kan zijn vaginale, orale, anale seks en door gezamenlijk gebruik van seksattributen. Men kan onbewust een soa hebben en deze dan ook onbewust doorgeven. Sommige soa's zijn ook overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld bij een tatoeagenaald of druggebruik. Veel voorkomende klachten bij een soa zijn pijn, jeuk en irritatie van de geslachtsdelen. Bij vrouwen treedt vaak overvloedige afscheiding op.

Het is van belang een soa zo snel mogelijk te behandelen. De klachten kunnen namelijk verergeren en in het ergste geval treedt er onherstelbare schade op. Durft u niet naar uw eigen huisarts, bekijk dan het assortiment van met Dokteronline.com samenwerkende apotheken in de categorie soa. Bij deze apotheken of drogisterijen kunt u verschillende soa thuistesters bestellen. In geval van besmetting kunt u ook direct een passende behandeling starten en de daarvoor geschikte medicatie bestellen bij de samenwerkende apotheek.