Sumatriptan

Sumatriptan

Sumatriptan is een migrainemedicijn. De werkzame stof sumatriptan vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij een migraineaanval verwijd zijn. Hierdoor verminderen of verdwijnen klachten die kenmerkend zijn voor migraine. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *
Bijsluiter(s)

Wat is Sumatriptan?


Sumatriptan is een migrainemedicijn. De werkzame stof sumatriptan vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij een migraineaanval verwijd zijn. Hierdoor verminderen of verdwijnen klachten die kenmerkend zijn voor migraine. Sumatriptan is, via de bij Dokteronline.com aangesloten apotheken, uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?


Triptanen zoals Sumatriptan worden gebruikt ter behandeling van migraine. Dit is een vorm van ernstige hoofdpijn die gepaard gaat met een kloppende hoofdpijn (meestal aan een kant van het hoofd), misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Een migraineaanval wordt bij sommige mensen vooraf gegaan door een zogenaamde ‘aura’: storingen in het gezichtsveld, zoals het waarnemen van lichtflitsen, sterretjes, afwijkende kleuren of een golvend beeld. Een migraineaanval kan enkele uren tot dagen aanhouden.

Hoe gebruikt u Sumatriptan?


Neem de tablet Sumatriptan in zodra u een migraineaanval voelt opkomen. Dit medicijn kan alleen bestaande migraineaanvallen verminderen, het werkt dus niet preventief. Kauw de tablet niet fijn, maar slik deze door met wat water. Sumatriptan werkt na ongeveer een halfuur. Verdwijnt de hoofdpijn niet, dan heeft het geen zin om Sumatriptan opnieuw te slikken. Heeft het middel wel effect maar komt de hoofdpijn terug, dan kunt u nogmaals een tablet innemen.

Dosering


Sumatriptan is bij de apotheek verkrijgbaar in tabletten van 50 mg en 100 mg. De arts bepaalt welke sterkte het beste past bij uw klachten. Tenzij de arts anders adviseert, is de gebruikelijke dosering van Sumatriptan als volgt:


 • Volwassenen van 18 tot 65 jaar: 1 tablet à 50 mg of 100 mg per keer innemen. Zo nodig herhalen. Gebruik niet meer dan 300 mg Sumatriptan per etmaal.Wijk niet af van de voorgeschreven dosering. Sumatriptan is niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen die ouder zijn dan 65. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen


Geneesmiddelen kunnen soms bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen hier last van krijgt. De bijwerkingen die u bij het gebruik van Sumatriptan kunt ervaren zijn onder andere:


 • Duizeligheid;
 • Slaperigheid, vermoeidheid;
 • Tintelingen, gevoelloosheid of andere ongewone gewaarwordingen;
 • Pijn, spierpijn;
 • Beklemd of drukkend gevoel op borst, keel of ander deel van het lichaam. Raadpleeg de arts als de druk op de borst niet vanzelf overgaat.In de bijsluiter staat een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?


Sumatriptan is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit migrainemedicijn niet als u:


 • Overgevoelig bent voor sumatriptan;
 • Allergisch bent voor sulfonamiden (antibiotica);
 • Lijdt of geleden heeft aan hartproblemen, hersenbloeding of een vaatziekte;
 • Lijdt aan leverproblemen;
 • Een hoge bloeddruk heeft;
 • Bepaalde antidepressiva of andere migrainemedicijnen gebruikt.Overleg met de arts of u Sumatriptan veilig kunt gebruiken als u andere gezondheidsproblemen heeft, ouder dan 40 jaar bent, rookt of andere medicijnen gebruikt.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol


Gebruik Sumatriptan liever niet, of uitsluitend op advies van de arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Dit geneesmiddel kan duizeligheid of een gevoel van zwakte veroorzaken. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

Alcohol kan een nieuwe migraineaanval uitlokken. Gebruik daarom liever geen sterke drank als u net een migraineaanval heeft gehad.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Sumatriptan

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven