Tamiflu

Griep


Influenza, of in de volksmond griep genoemd, is een acute infectieziekte van de bovenste luchtwegen (neus, keel bronchiën) en wordt veroorzaakt door het influenza virus. Lang niet alle griepjes die wij zeggen te hebben, zijn echte influenza infecties. Het lijkt lastig om daar een onderscheid in te maken. De symptomen van de ziekte zijn namelijk niet specifiek (koorts, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, hoesten, oorpijn, vermoeidheid).

Alleen laboratoriumonderzoek kan met zekerheid vaststellen of het om een influenza infectie gaat. Echter, in een periode dat er een epidemie heerst, kan er op basis van een combinatie van symptomen met redelijk grote zekerheid een diagnose influenza worden gesteld.

Hoelang heb ik last van het griepvirus?


Een typische influenza infectie begint heel snel (binnen 2 à 3 uren). De patiënt krijgt hoge- koorts en de pijnen in hoofd, spieren en keel zijn berucht. Na een dag of 4 - 5 zijn de meeste van deze klachten verdwenen. De vermoeidheid en uitgeblustheid kunnen echter nog dagen tot weken aanhouden. In sommige gevallen kan de echte influenza infectie gevolgd worden door een tweede infectie (bronchitis, longontsteking, middenoor ontsteking). Deze wordt dan meestal door bacteriën veroorzaakt.

Influenza wordt vaak onschuldig en zelflimiterend genoemd. Voor volwassenen die gezond zijn en geen andere ziekten hebben, zal een influenza infectie vaak zonder complicaties verlopen, hoewel de patiënt zelf de ziekte vaak nog lang zal heugen vanwege de heftigheid waarmee de symptomen zich voordoen. Voor bepaalde mensen, zoals hart- of longpatiënten, suikerpatiënten, patiënten met een niet goed functionerend afweersysteem of ouderen, kunnen de influenza infectie en/of de vervolg infecties wel ernstige gevolgen hebben. Antibiotica behandelingen of zelf ziekenhuisopnames ten gevolge van een simpele griep zijn bij deze mensen geen uitzondering. Voor deze speciale groepen is het dus belangrijk om de kans op influenza te verkleinen. Zij worden daarom door hun eigen huisarts in het najaar uitgenodigd om een griepvaccinatie te ontvangen.

Griep is overigens iets anders dan verkoudheid. Verkoudheid wordt vaak griep genoemd, maar griep is veel heftiger dan verkoudheid. Bij griep is de patiënt flink ziek, waar verkoudheid meer vervelend is dan echt ziek.

Wanneer weet ik dat ik griep heb?


Hoe herkent u influenza? Er bestaat momenteel nog geen test waarmee u thuis of bij de eigen huisarts even snel kunt bepalen of u een influenza infectie hebt of een andere ziekte. Uiteraard kan iedereen wel de symptomen herkennen:

Snel opkomende;

  • koorts
  • spierpijn
  • rillerig
  • vermoeid en uitgeput
  • keelpijn
  • hoesten

Nu lijken deze symptomen veel op een stevige verkoudheid of een andere (virus)infectie, maar wanneer deze symptomen ontstaan in een periode dat er griep heerst, is de kans wel erg groot dat het een influenza infectie is. Nu krijgen gemiddeld 10% van de volwassenen en ongeveer 30% van de kinderen echte griep tijdens een griepuitbraak (epidemie). Iemand met influenza kan makkelijk andere mensen aansteken, vooral wanneer deze dicht op elkaar in één ruimte zijn.

Jaarlijks krijgen ongeveer 820.000 mensen in Nederland griep. Griep is voor sommigen een risicovolle ziekte. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter sterven in Nederland 250 tot 2.000 personen aan de griep of de gevolgen ervan. Vooral ouderen zijn kwetsbaar, 90% van de sterfgevallen aan griep is 65 jaar of ouder.

Griep (influenza) besmetting vindt in landen met een gematigd klimaat (zoals Nederland) vooral in de winter plaats. In tropische gebieden komt griep het hele jaar voor. Hiernaast komen er van tijd tot tijd wereldwijde uitbraken van een griepvirus voor (grieppandemie). De Mexicaanse griep is hier het laatste geval van.

Apotheken die met Dokteronline.com samenwerken hebben een zeer ruim (receptplichtig) assortiment voor het versterken van de weerstand en het bestrijden van griep en verkoudheid. Bekijk het assortiment hier .
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.