Transgender therapie

Transgender therapie

Transgenders zijn mensen die voor hun gevoel in het verkeerde lichaam zijn geboren. Ze kwamen als jongen ter wereld, maar voelen zich een meisje, of omgekeerd. Dit gevoel wordt ook wel genderidentiteitsstoornis (GIS) of genderdysforie genoemd. Het is voor veel transgenders niet genoeg om zich te kleden en te gedragen als iemand van het andere geslacht. Meestal willen zij ook de lichamelijke kenmerken van het andere geslacht hebben. Dat kan door middel van transgender therapie (hormoontherapie) en, uiteindelijk, een geslachtsoperatie.

Medicijnen bij transgender therapie
Bij transgender therapie wordt er ingegrepen in de natuurlijke hormoonhuishouding van het lichaam. Een vrouw die man wil worden, krijgt onder andere mannelijke geslachtshormonen (testosteron) toegediend. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de secundaire vrouwelijke geslachtskenmerken (borstvorming, menstruatie, hoge stem) onderdrukt worden, en de mannelijke secundaire geslachtskenmerken (baardgroei, grotere adamsappel, lagere stem) toenemen. Een man-naar-vrouw-transgender wordt behandeld met vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) zodat het lichaam er vrouwelijker uit gaat zien.

Hormonale medicatie is - na een periode van psychologische onderzoeken - de eerste stap in het lichamelijke veranderingsproces bij transgenders. De laatste stap is een geslachtsoperatie. Transgender kinderen krijgen geslachtshormonen overigens pas vanaf hun 16 jaar voorgeschreven. De medicijnen moeten doorgaans het hele verdere leven geslikt blijven worden.

Toon meer

Apotheekproduct(en) in deze categorie