Tretinoine (vitamine a zuur)

Tretinoïne bijsluiter


In dit informatiedossier vindt u algemene informatie over Tretinoïne. Wij raden u aan om voor gebruik van dit product ook de Tretinoïne bijsluiter aandachtig door te lezen. Mocht u daarna nog vragen hebben, neem dan contact op met een arts of apotheker.

Wat is Tretinoïne en waar wordt het voor gebruikt?


Tretinoine is vitamine A-zuur, een product dat de celdeling van de huid stimuleert. Dit geneesmiddel wordt toegepast bij huidaandoeningen zoals ernstige acne (puisten), rosacea (rode vlekken op voorhoofd, wangen en neus), striae, rimpels en pigmentvlekken. Tretinoïne zorgt ervoor dat de beschadigde huid sneller wordt vervangen door een nieuwe, gave huid. Op die manier verdwijnen onzuiverheden zoals vlekken, rimpels en verstopte talgklieren, en kunnen onderhuidse ontstekingen genezen. Tretinoïne is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken.

Wat u moet weten voordat u Tretinoïne gebruikt


Gaat u Tretinoïne voor het eerst gebruiken? Houd dan rekening met het volgende:

  • Gebruik dit geneesmiddel niet als u overgevoelig bent voor tretinoïne (vitamine A-zuur);
  • Breng het product niet aan op de ogen of in de neus, Tretinoine kan de slijmvliezen irriteren en beschadigen;
  • Was na het aanbrengen direct uw handen;
  • Dit geneesmiddel is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven;
  • Gebruik de crème of lotion niet vlak voor, tijdens of na blootstelling aan zonlicht. Is dit niet te vermijden, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
  • Laat de crème of lotion na het aanbrengen minimaal een half uur drogen voordat u een ander product (make-up, gezichtscrème of een ander medicijn) op de huid aanbrengt.


Meer informatie over het gebruik van Tretinoïne vindt u in het informatiedossier Tretinoïne crème.

Hoe gebruikt u Tretinoïne?


Tretinoine wordt door de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken geleverd als crème of lotion. Breng het product eenmaal daags dun aan op de gereinigde huid. Dit product maakt de huid extra gevoelig voor uv-licht (zonlicht, zonnebank). U kunt Tretinoïne daarom het beste ’s avonds voor het slapen gaan aanbrengen. Zo voorkomt u huidirritatie. Zorg ervoor dat het product niet in de ogen komt en was na het aanbrengen direct de handen. Tretinoïne is na opening 2 maanden houdbaar.

Mogelijke bijwerkingen


Bij het gebruik van Tretinoïne kunnen bijwerkingen optreden, waaronder:

  • Irritatie van de behandelde huid, zoals jeuk, schilfering, droge huid, rode vlekken;
  • Verergering van de acne. Dit is meestal tijdelijk.


Heeft u veel last van bijwerkingen, raadpleeg dan een arts. Overleg ook met een arts als uw huidaandoening na drie maanden niet is verbeterd. Lees de bijsluiter voor een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen. Bent u benieuwd naar ervaringen van andere klanten met dit geneesmiddel, lees dan het informatiedossier Tretinoïne ervaringen.

Hoe bewaart u Tretinoïne?


Houd medicijnen buiten bereik van kinderen. Bewaar Tretinoine bij kamertemperatuur. Na het openen van de tube of flacon kunt u dit product nog 2 maanden gebruiken. Gebruik dit medicijn niet na het verstrijken van de uiterste houdbaarheidsdatum (zie verpakking).

Aanvullende informatie


Tretinoïne bevat de werkzame stof tretinoïne (vitamine A-zuur). In de Tretinoïne bijsluiter vindt u een overzicht van de overige bestanddelen. Hierin staat ook informatie over de fabrikant en vergunninghouder van dit product.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.