Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid

Niet ieder stel heeft het geluk om binnen enkele maanden zwanger te raken. Vruchtbaarheid speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol, dit geldt voor zowel de vrouw als de man. Verminderde vruchtbaarheid valt niet alleen te herkennen aan een zwangerschap die uitblijft, maar ook kunnen stoornissen in de menstruatie een aanwijzing zijn. Om achter de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid te komen is veelal de hulp van een arts nodig. Behandeling ligt op het terrein van een specialist.

Een typisch voorbeeld van een IVF ziet er als volgt uit:

Stap 1. Onderdrukking van de natuurlijke maandelijkse hormoon cyclus
Stap 2. Stimuleren van aanmaak van eitjes
Stap 3. Vorderingen monitoren
Stap 4. Verzamelen van de eitjes
Stap 5. Bevruchting van de eitjes
Stap 6. Embryo terugplaatsing

Hieronder treft u een overzicht van de meest gebruikte medicatie bij verminderde vruchtbaarheid.

Humaan choriongonadotrofine (HCG)
HCG is een lichaamseigen hormoon en stimuleert de eisprong en eierstokken bij vrouwen om het geslachtshormoon oestrogeen te maken. Bij mannen stimuleert HCG de aanmaak van testosteron wat nodig is voor de vorming van nieuwe zaadcellen. Voorbeelden van HCG zijn Pregnyl, Ovitrelle, Profasi en Novarel.

GnRH-analogen
GnRH-analogen (hypothalamushormonen) remmen de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen waardoor er meer controle is over de eisprong. GnRH-analogen zijn er in twee soorten: de agonisten en de antagonisten. Het verschil tussen beide is dat antagonisten op een meer directe manier een voortijdige eisprong kunnen voorkomen. GnRH-agonisten zijn bijvoorbeeld Suprecur (busereline), Prostap (leuproreline), Synarel (nafareline) en Decapeptyl (triptoreline). Voorbeelden van GnRH-antagonisten zijn Cetrotide (cetrorelix), Ganirelix, Orgalutran (ganirelix) en Antagon.

Clomifeen
Clomifeen stimuleert de afgifte van hormonen die voor de eirijping en eisprong zorgen bij de vrouw. Een voorbeeld van clomifeen is het middel Clomid.

Ethinylestradiol
Ethinylestradiol heeft dezelfde werking als het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol en maakt het slijmvlies van de baarmoedermond beter toegankelijk voor zaadcellen.

Gonadotrofinen (FSH en LH)
In de natuurlijke cyclus spelen gonadotrofinen (FSH en LH) een essentiële rol. FSH (follikelstimulerend hormoon) zorgt ervoor dat de follikels (eiblaasjes) groeien en het vrouwelijk hormoon oestrogeen gaan produceren. LH (luteïniserend hormoon) stimuleert de uiteindelijke rijping van de eicel en start het ovulatieproces. Voorbeelden van gonadotrofinen zijn Gonal-F, Menopur, Merional, Fostimon, Puregon, Bravelle, Follistim, Pergonal en Repronex.

Prednisolon / Medrol
Generieke naam van Prednisolon / Medrol is Methylprednisolone en is een corticosteroïde (synthetisch medicament). Het wordt normaal gegeven voor een periode van vier dagen tijdens de IVF-cyclus, om pre-embryo implantatie bij te staan.

Doxycycline
Doxycycline is een antibioticum in de vorm van pil en wordt gebruikt door de man gedurende de IVF cyclus van de vrouw om de minieme hoeveelheden bacteriën in het sperma verminderen. Deze bacteriën kunnen de prestaties en de kwaliteit van het sperma tijdens een IVF-cyclus in gevaar brengen.

Progesteron preparaten
Progesteron verhoogt de kans op een zwangerschap na terugplaatsing van de embryo's bij IVF behandelingen. Voorbeelden van progesteron preparaten zijn Gestone (progesteron), Cyclogest (progesteron), Crinone (progesteron 8% vaginale gel) en Utrogestan (progesteron).

Toon meer

Apotheekproduct(en) in deze categorie