Zenuwpijn

Zenuwpijn

Normaal gesproken beschermt pijn ons tegen beschadiging van het lichaam. Bijvoorbeeld bij een warmtebron als vuur trekken we onze handen terug, dit om beschadiging aan de huid te voorkomen. Zenuwpijn of neuropathische pijn heeft echter geen functie, maar is een gevolg van schade aan het zenuwstelsel. Deze schade kan zijn ontstaan in de hersenen, het ruggenmerg of in de zenuwbanen.

Bij zenuwpijn kan de pijn spontaan opkomen zonder dat daar enige aanleiding voor is, maar kan ook het gevolg zijn van een virusinfectie (gordelroos), een operatie of een beknelde zenuw na een ongeluk. Diabetespatiënten kunnen ook last hebben van zenuwpijn door hun aandoening. De pijn die ontstaat kan ook verschillend ervaren worden, zo kunt u last hebben van een zenuwpijn die komt en gaat, maar de pijn kan ook continu aanwezig zijn. Zenuwpijn kan aanvoelen als een schrijnende, brandende, schietende of stekende pijn. Naast pijn kan een beschadigde zenuw ook invloed hebben op de doorbloeding van delen van het lichaam.

Behandelingen bij zenuwpijn
Carbamazepine valt onder de groep anti-epileptica. Carbamazepine heeft de voorkeur bij veel vormen van zenuwpijn en zal veelal als eerste keus worden voorgeschreven door eenarts.

Als diabetespatiënt is het van groot belang de behandeling van de aandoening goed onder controle te hebben. Bij ernstige zenuwpijn als gevolg van diabetes of gordelroosinfectie zal een arts amitriptyline voorschrijven. Amitriptyline behoort tot een groep tricyclische antidepressiva, echter werkt dit medicijn vele malen sneller bij zenuwpijn dan bij een depressie. Ook is er bij zenuwpijn een veel lagere dosering nodig om effect te hebben dan wanneer dit medicijn gebruikt wordt bij een depressie.

Bij drukpijn (als gevolg van bijvoorbeeld een hernia) hebben reguliere pijnstillers (paracetamol) de voorkeur.
Werken reguliere pijnstillers niet dan kunt u via een arts tramadol voorgeschreven krijgen. Tramadol is een pijnstiller dat de pijnsignalen naar de hersenen (deels) blokkeert. Hierdoor wordt de pijn als minder hevig ervaren.

Toon meer

Apotheekproduct(en) in deze categorie