Geest
16 december 2016 – Linda -
1176 keer gelezen.
Werkstress, beroepsziekte nummer 1
Werken..vaak stoppen we veel van onze tijd en energie in ons werk. Door te werken lever je een bijdrage aan de maatschappij en zorg je voor inkomsten. Je werk kan je veel voldoening, uitdaging en plezier brengen, maar soms kan je werk ook stress veroorzaken. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Ongeveer één op de zeven mensen heeft last van werkstress. Wat is het precies, hoe ontstaat het, hoe herken je het en het belangrijkste, wat kun je ertegen doen?
Wat is werkstress?
Werkstress is stress op of door je werkomgeving. De combinatie stress op je werk en in privésferen kan leiden tot stressklachten. Hierdoor ga je minder goed functioneren wat kan leiden tot meer problemen.
Er zijn stressreacties die nuttig kunnen zijn, waardoor je beter gaat presteren. Maar er zijn stressreacties die minder nuttig zijn, bijvoorbeeld de hele nacht liggen piekeren over het evaluatiegesprek met je leidinggevende of de vergadering die gepland staat voor de volgende dag. Deze stressreactie draagt niets bij aan het oplossen van het probleem. Het is belangrijk om deze stress aan te pakken.
Grijp vroegtijdig in
Wanneer je langdurig rondloopt met werkstress, dan bestaat de kans dat je er ziek van wordt. Overspannenheid, burn-out, depressie, hart- en vaatziekten zijn veelvoorkomende gevolgen. Het is verstandig om bij werkstress vroegtijdig in te grijpen. Het is daarom van belang dat je de eerste stressreacties bij jezelf kunt herkennen, zodat je erger kunt voorkomen en snel kunt zoeken naar een oplossing.
Waar herken je werkstress aan?
Werkstress is te herkennen aan verschillende factoren, bijvoorbeeld veranderingen in je lichaam.
Voorbeelden van stresssymptomen
- (Overmatig) zweten.
- Klamme handen.
- Trillen en beven.
- Meer eten of juist minder eten dan normaal.
- Vermoeidheid.
- Slecht slapen.
- Veel piekeren.
- Somberheid.
- Snel geïrriteerd.
- Snel afgeleid.
- Impulsief reageren.
- Gehaast en/of onrustig gedrag.
- Verstrooid en vergeetachtig zijn.
- Minder interesse in je werk en/of werkomgeving.
- Het niet komen tot het afmaken van een werktaak.
- Snel wisselen van emoties (van blij naar boos naar verdrietig).
Kortom, er bestaan verschillende zichtbare en niet- zichtbare stress signalen.
Wat kun je doen als je stress ervaart?
Werkstress moet je aanpakken, dat is zeker! Je wilt immers niet ziek worden en thuis komen te zitten, want dat lost niks op en dat kan weer andere problemen veroorzaken. Je kunt denken aan het minder nuttig voelen door het niet werken, het verkrijgen van minder of geen inkomsten en daardoor financiële zorgen krijgen.
Ga op zoek naar de oorzaak
Wanneer je stress signalen herkent is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat de oorzaak van deze werkstress is. Komt het misschien door een te hoge werkdruk? Voel je je minder gewaardeerd of zijn er onduidelijkheden over je taken? Werkstress kan ook veroorzaakt worden door een slechte relatie met je leidinggevende of door onzekerheid over het behouden van je baan.
Praat erover
Ga hierover het gesprek aan met je collega’s, leidinggevende, bedrijfsarts, vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker. Of praat erover met iemand buiten je werkplek, bijvoorbeeld je familie of vrienden. Je kunt ook hulp zoeken bij je huisarts, een psycholoog of therapeut. Zoek zeker professionele hulp als je er zelf niet uitkomt.
Werkstress verminderen
Je kunt zelf proberen om de werkstress te verminderen:
- Leef bewust en gezond. Let op je voeding. Gezonde voeding draagt bij aan je energieniveau en heeft veel invloed op hoe je je voelt. Probeer dus gezond te blijven. Grijp niet naar alcohol en/of tabak. Vind je het lastig om gezonde voedingsmenu’s samen te stellen en/of gezond te leven? Ga eens in gesprek met een professional. Je kunt denken aan diëtist, een persoonlijke lifestyle coach/ personal trainer.
- Ga bewegen. Beweeg minimaal een half uur per dag, want dan voldoe je aan de beweegnorm en produceer je een hormoon in je hersenen die je helpt te ontspannen. Ga bijvoorbeeld een half uur wandelen of fietsen na je werk of ga naar de sportschool. Geen zin om alleen te gaan? Sluit je aan bij een sport- of wandelgroep.
- Pak je ontspanning. Probeer bewust te ontspannen, door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. Er zijn verschillende soorten yoga die helpen om je te ontspannen. Veel mensen hebben ook baat bij Mindfulness. Je leert te leven in het hier en nu en hoe je om kunt gaan met stress. Doe oefeningen die bij je passen en die goed voelen. Als het je maar helpt om te ontspannen.
- Doe een test. Er zijn diverse online testen om te checken of je last hebt van werkstress en hoe je hier mee om kunt gaan. Check je werkstress! Daarnaast vind je op de website Duurzameinzetbaarheid.nl informatie over werkstress voor zowel werkgevers als werknemers, bijvoorbeeld 99 oplossingen tegen werkstress.
Dit blog zou ik graag willen eindigen met een uitspraak van Terri Guillements: ‘Geef uw stress vleugels en laat het wegvliegen van u’.
Regel een artsconsult voor mij
Volg ons op Social
Door andere bezoekers ook gelezen
Laatst bijgewerkt op 16 december 2016.