Geslachtsziekte


Wat is een geslachtsziekte?


Een geslachtsziekte oftewel SOA (seksueel overdraagbare aandoening) is een infectie die door seksueel contact van mens tot mens overgebracht wordt. De meest voorkomende manier om een geslachtsziekte te krijgen is door onveilig vrijen. Andere vormen van seksueel contact, zoals orale of anale seks kunnen ook een besmettingsbron zijn. De meest voorkomende geslachtsziekte is Chlamydia, die nogal eens zonder klachten kan verlopen. Daarnaast komen ook genitale wratten (condylomata) en gonorroe regelmatig voor.

Is een geslachtsziekte te behandelen?


Geslachtsziekten zijn in principe goed te behandelen, mits tijdig ontdekt. Via een SOA test kan vastgesteld worden of u een geslachtsziekte hebt. uw eigen huisarts schrijft u dan een recept voor zodat u het desbetreffende medicijn, bijvoorbeeld Zithromax bij Chlamydia, bij uw apotheek kunt ophalen. Het is echter gebleken dat mensen het moeilijk vinden om dit soort medicijnen bij de apotheek af te halen. Voor deze mensen is het ook mogelijk om de medicijnen online te bestellen bij een apotheek die met een online doktersdienst samenwerkt, bijvoorbeeld: Dokteronline.com. De apotheek krijgt met behulp van een vragenlijst alle informatie over uw gesteldheid. De vragenlijst wordt gekeurd door een gerenommeerde arts en na goedkeuring vrijgegeven voor uitlevering door de apotheek.

Wat zijn de gevolgen van een geslachtsziekte?


Een verwaarloosde Chlamydia-infectie kan voor onvruchtbaarheid bij de vrouw zorgen. En een niet behandelde syfilis kan zich op den duur naar het zenuwstelsel verplaatsen en daar verlamming en dementie veroorzaken tot 20 jaar na de oorspronkelijke infectie.

Een aparte groep vormen de tropische geslachtsziekten, deze worden veroorzaakt door infecties die vooral in de tropen voorkomen. De veroorzaker kan een bacterie zijn zoals bijvoorbeeld Donavania, die zweren veroorzaakt op de geslachtsdelen.

Hoe kunt u geslachtsziekte voorkomen?


Veilig vrijen is het belangrijkste advies om geslachtsziekten te voorkomen. Gebruik een condoom en let op bij orale en/of anale seks. Het is daarnaast belangrijk om bij klachten naar de huisarts of de SOA-poli van de GGD te gaan.

Overzicht geslachtsziekten:

  • chlamydia
  • genitale wratten
  • herpes genitalis
  • gonorroe
  • hepatitis B
  • schaamluis
  • trichomonas