Clonidine

Clonidine

Clonidine is bloeddrukverlagend middel. Het helpt onder andere tegen opvliegers en zweetaanvallen (overgangsklachten). De werkzame stof clonidine zorgt ervoor dat sommige bloedvaten zich verwijden, waardoor de bloeddruk lager wordt en de klachten verminderen. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Clonidine?

Clonidine is bloeddrukverlagend middel. Het helpt onder andere tegen opvliegers en zweetaanvallen (overgangsklachten). De werkzame stof clonidine zorgt ervoor dat sommige bloedvaten zich verwijden, waardoor de bloeddruk lager wordt en de klachten verminderen. U kunt dit geneesmiddel uitsluitend met een recept van een arts bij een samenwerkende apotheek bestellen.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Artsen schrijven Clonidine voor ter behandeling van opvliegers en (nachtelijk) overmatig zweten: klachten die vaak voorkomen tijdens de overgang. Dit geneesmiddel is bijvoorbeeld geschikt voor vrouwen die niet in aanmerking komen voor hormoontherapie of die geen hormonen willen gebruiken om de klachten te bestrijden. Clonidine wordt soms ook gebruikt om een hoge bloeddruk of ontwenningsklachten bij verslaving te behandelen.

Hoe gebruikt u Clonidine?

Neem de tabletten Clonidine op vaste tijdstippen in en slik ze door zonder te kauwen. Dit geneesmiddel mag met of zonder voedsel worden ingenomen. Neem contact op met een arts als uw klachten na enkele weken nog niet zijn verminderd. Wilt u stoppen met het gebruik van Clonidine, doe dit dan aan de hand van een afbouwschema om ontwenningsverschijnselen te voorkomen. In de bijsluiter vindt u meer informatie over het gebruik van dit medicijn.

Dosering

Tenzij een arts anders adviseert, is de gebruikelijke dosering van Clonidine tabletten ter behandeling van overgangsklachten als volgt:

  • Volwassen vrouwen: tweemaal daags 2 tot 3 tabletten à 0,025 mg.
Voor de behandeling van aandoeningen anders dan de overgang kan een arts een afwijkende dosering voorschrijven. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Een behandeling met Clonidine kan bijwerkingen geven. U kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van de volgende klachten:

  • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid (vooral in het begin van de behandeling);
  • Droge mond;
  • Maagdarmklachten, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, overgeven, diarree of verstopping.
De bijwerkingen verdwijnen meestal na enige tijd. Heeft u na enkele weken nog steeds last van de klachten, raadpleeg dan een arts. In de bijsluiter staat een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Clonidine is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:

  • Overgevoelig bent voor clonidine of een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Lijdt aan ernstige hartritmestoornissen waardoor uw hartslag erg laag is.
Overleg met een arts of u dit middel mag gebruiken als u lijdt aan een andere aandoening of als u medicijnen gebruikt. Raadpleeg de bijsluiter voor meer informatie over de contra-indicaties en wisselwerkingen van dit geneesmiddel.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Gebruik dit medicijn niet of uitsluitend op advies van een arts als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.

Dit geneesmiddel kan bijwerkingen als duizeligheid, sufheid of slaperigheid veroorzaken. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

Alcohol kan de bijwerkingen van Clonidine uitlokken of verergeren. Gebruik liever geen sterke drank zolang u dit geneesmiddel gebruikt.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Clonidine

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven