Colchicine

Colchicine

Colchicine hoort tot de jichtmiddelen. Jicht is een aandoening aan de gewrichten. Het wordt veroorzaakt door een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur vormt kristallen in het vocht rondom de gewrichten, waardoor deze rood, stijf en pijnlijk worden. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Colchicine?

Colchicine hoort tot de jichtmiddelen. Jicht is een aandoening aan de gewrichten. Het wordt veroorzaakt door een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur vormt kristallen in het vocht rondom de gewrichten, waardoor deze rood, stijf en pijnlijk worden. Colchicine zorgt ervoor dat deze ontstekingsreacties verminderen, waardoor de klachten afnemen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Colchicine wordt voorgeschreven als behandeling bij acute jichtaanvallen, en ter voorkoming van jichtklachten bij patiënten die een urinezuurverlagend geneesmiddel gaan gebruiken.

Hoe gebruikt u Colchicine?

Bij een acute jichtaanval wordt Colchicine als kortdurende behandeling voorgeschreven. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat u zo snel mogelijk begint met het innemen van het medicijn. Als dit middel wordt voorgeschreven om jichtaanvallen te voorkomen, zult u Colchicine langere tijd moeten gebruiken.

Dosering

Een Colchicine tablet bevat 0,5 mg colchicine. Tenzij een arts anders adviseert, is de gebruikelijke dosering voor volwassenen als volgt:

  • Bij een acute jichtaanval: twee- tot driemaal daags 1 tablet
  • Om jichtaanvallen te voorkomen: een- tot tweemaal daags 1 tablet
Een arts vertelt u hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Houdt u aan de voorgeschreven dosering.
Als u vergeet om Colchicine in te nemen, kunt u dit alsnog doen, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. Neem nooit een dubbele dosis Colchicine om de vergeten tablet te compenseren: dit geneesmiddel is in hoge concentraties zeer schadelijk voor de gezondheid.

Bijwerkingen

Colchicine kan bijwerkingen veroorzaken. De bijwerkingen die over dit geneesmiddel zijn gemeld, zijn onder andere:

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid en braken. Overleg met een arts als u hier last van krijgt
  • Huidirritatie (jeuk, uitslag)
  • Let op: Colchicine is in te hoge concentraties giftig. Overleg direct met een arts als u last krijgt van klachten die duiden op vergiftiging, zoals een branderig gevoel in de keel, bloederige diarree, buikpijn, misselijkheid.
Raadpleeg de bijsluiter voor overige bijwerkingen, waarschuwingen en contra-indicaties.

Zwangerschap/alcohol en voeding/rijvaardigheid

Colchicine brengt de gezondheid van een foetus en baby in gevaar. Gebruik Colchicine daarom niet als u zwanger bent of wilt worden, of als u borstvoeding geeft.

U mag tijdens het gebruik van Colchicine geen grapefruit(sap) eten of drinken. Grapefruit versterkt de werking van dit medicijn.

Alcohol verhoogt de productie van urinezuur en kan daardoor een jichtaanval uitlokken. Matig of staak daarom uw inname van alcoholische dranken.

Colchicine heeft geen invloed op uw rijvaardigheid.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Colchicine

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven