Diane - 35

Diane - 35

Diane-35 is een medicijn voor de behandeling van overmatige haargroei en ernstige vormen van acne bij vrouwen. De werkzame stoffen in dit geneesmiddel zijn de hormonen cyproteron en ethinylestradiol. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *
Bijsluiter(s)

Wat is Diane-35?

Diane-35 is een medicijn voor de behandeling van overmatige haargroei en ernstige vormen van acne bij vrouwen. De werkzame stoffen in dit geneesmiddel zijn de hormonen cyproteron en ethinylestradiol. Cyproteron heeft een antiandrogene werking: het gaat het effect van mannelijke hormonen tegen. Dit geneesmiddel is receptplichtig.

Let op: Dianette is hetzelfde als de in Nederland bekende Diane-35. Indien u Diane-35 bestelt bij de samenwerkende apotheek, ontvangt u de Dianette verpakking.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Diane-35 wordt voorgeschreven bij ernstige vormen van acne (gepaard gaande met onderhuidse ontstekingen en een vette huid) en overmatige haargroei bij vrouwen. Deze aandoening kan ontstaan door de werking van mannelijke hormonen. Diane-35 remt het effect van de mannelijke hormonen, waardoor de klachten sterk verminderen of verdwijnen. Dit medicijn werkt op basis van vrouwelijke geslachtshormonen en heeft als bijwerking dat het de eisprong remt en de baarmoeder ongeschikt maakt voor een zwangerschap. In het verleden werd Diane-35 daarom ook voorgeschreven als anticonceptiepil. Vanwege de verhoogde kans op bijwerkingen bij langdurig gebruik, is dat nu niet meer het geval.

Hoe gebruikt u Diane-35?

Diane-35 is verpakt in strips van 21 tabletten. U neemt iedere dag 1 tablet totdat de strip leeg is. Hierna volgt een stopweek. Tijdens deze week komt er een onttrekkingsbloeding op gang. Na de stopweek begint u aan een nieuwe strip. Artsen schrijven Diane-35 tegenwoordig meestal voor als kuur van enkele weken of maanden. Komen de klachten hierna terug, dan kan een arts eventueel een nieuwe kuur voorschrijven.

Dosering

De gebruikelijke dosering van Diane-35 is als volgt:

  • Volwassen vrouwen: gedurende drie weken eenmaal daags 1 tablet op een vast tijdstip innemen. Hierna volgt een stopweek van 7 dagen. Herhaal deze cyclus gedurende de voorgeschreven periode.
Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Diane-35 voorkomt het ontstaan van een zwangerschap. Deze bijwerking verdwijnt zodra u stopt met het gebruik van dit medicijn. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn onder andere:

  • Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek;
  • Maagdarmklachten;
  • Vasthouden van vocht;
  • Gespannen en/of pijnlijke borsten;
  • Hoofdpijn.
Raadpleeg een arts als u veel of langdurig last heeft van deze of andere klachten. In de bijsluiter staat meer informatie over de bijwerkingen. Hierin leest u ook dat Diane-35 onder andere een verhoogd risico geeft op het ontstaan van veneuze trombose.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Diane-35 is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:

  • Overgevoelig bent voor cyproteron, ethinylestradiol of een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Lijdt, heeft geleden, of een verhoogde kans heeft op de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten (trombose) of kanker die gevoelig is voor hormonen;
  • Een beroerte heeft gehad;
  • Lijdt aan een leveraandoening, een aandoening aan de alvleesklier, migraine met uitvalsverschijnselen, of bloedingen uit de vagina met onbekende oorzaak.
Overleg met een arts over het gebruik van Diane-35 als u lijdt aan andere gezondheidsproblemen.
Gebruik Diane-35 niet samen met een anticonceptiepil. Gebruikt u andere medicijnen vermeld dit dan, bij uw bestelling via de apotheek, aan een arts. Diane-35 heeft mogelijk een wisselwerking met deze geneesmiddelen. In de bijsluiter vindt u een compleet overzicht van de contra-indicaties, wisselwerkingen en andere waarschuwingen.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Diane-35 mag niet gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven.

Er gelden geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid of de consumptie van alcohol.

Let op: Diane 35 wordt enkel voorgeschreven bij acne en buitensporige haargroei. De Diane 35 pil is niet bedoeld als anticonceptie. Diane 35 kan namelijk een verhoogde kans op veneuze trombose geven, zeker wanneer u de pil pas korte tijd gebruikt, rookt en/of ouder bent dan 35 jaar. Hoewel onze aangesloten artsen zeer alert zijn bij het nakijken van de medische vragenlijst, vertrouwen wij erop dat u naar waarheid zult aangeven of u tot de risicogroep behoort.
Bent u op zoek naar een alternatief anticonceptiemiddel voor Diane 35, dan verwijzen we u door naar het overzicht met alle Anticonceptie.

De European Medicines Agency (EMA) geeft aan dat het verhoogde risico op veneuze trombose niet opweegt tegen de voordelen die Diane 35 heeft voor acne patiënten.

Lees hier het persbericht van de EMA.

Reviews (1)
4 / 5 gebaseerd op 1 reviews

minder overtollig haargroei

Anoniem (4/5)
Groningen, 11-06-2012

Dankzij deze pil heb ik veel minder last van overtollig haargroei. Daarnaast gebruik ik deze pil als anticonceptie. Jammer vind ik dat ik niet voor een heel jaar kan bestellen, alleen maar per half jaar.

Product review - Diane - 35

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven