Diane - 35

Diane 35 pil


De werkzame stoffen in de Diane 35 pil zijn ethinylestradiol en cyproteronacetaat. Dit middel is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar op recept onder de merknamen Diane 35 en Minerva en als het merkloze Cyproteronacetaat / Ethinylestradiol.

Wat doet Diane 35?

Het hormoon Cyproteronacetaat lijkt op progesteron, het vrouwelijk geslachtshormoon. Het gaat ook de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen, dit heet anti-androgeen. Sommige andere progestageenhormonen hebben een lichte werking als mannelijk hormoon. Vrouwen die hiervoor gevoelig zijn hebben vaak last van acne, een vette huid en haargroei op borst, bovenbenen en gezicht.

Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon. De combinatie met cyproteronacetaat maakt dat Diane 35 ook als anticonceptiepil werkt. Het is een zogenaamde sub-50-pil. Dit betekent dat deze pil minder dan 50 microgram oestrogeenhormoon bevat.

Waarbij wordt het gebruikt?

Diane 35 wordt voorgeschreven om acne en overmatige haargroei bij vrouwen tegen te gaan. Acne en overmatige haargroei bij vrouwen wordt door Diane 35 tegengegaan door de anti-androgene werking van het middel. Mannelijke hormonen, die de acne en haargroei veroorzaken, worden door Diane 35 geremd. Daarnaast heeft Diane 35 de werking van een anticonceptiepil door de combinatie van de werkzame stoffen.

Let op:
Diane 35 wordt enkel voorgeschreven bij acne en overmatige haargroei en niet als anticonceptiemiddel. Diane 35 kan namelijk een verhoogde kans op veneuze trombose geven, zeker wanneer u de pil pas korte tijd gebruikt, rookt en/of ouder bent dan 35 jaar.

De European Medicines Agency (EMA) geeft aan dat het verhoogde risico op veneuze trombose niet opweegt tegen de voordelen die Diane 35 heeft voor acne patiënten. Lees hier het persbericht.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.