Estraderm MX

Estraderm MX

Estraderm MX pleisters helpen tegen overgangsklachten. Dit medicijn wordt door een arts voorgeschreven bij hormone replacement therapy (HRT), oftewel hormonale substitutietherapie (HST). De werkzame stof in de pleisters (estradiol) wordt via de huid opgenomen in het bloed en herstelt op die manier de hormonale balans in het lichaam. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Bijsluiter(s)

Wat is Estraderm MX?

Estraderm MX pleisters helpen tegen overgangsklachten. Dit medicijn wordt door een arts voorgeschreven bij hormone replacement therapy (HRT), oftewel hormonale substitutietherapie (HST). De werkzame stof in de pleisters (estradiol) wordt via de huid opgenomen in het bloed en herstelt op die manier de hormonale balans in het lichaam. Dit heeft een gunstig effect op overgangsklachten. Estraderm MX pleisters zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Artsen schrijven dit medicijn voor aan vrouwen in de overgang die last hebben van lichamelijke en/of geestelijke klachten, waaronder:

 • Opvliegers;
 • Overmatig (nacht)zweten;
 • In- of doorslaapproblemen;
 • Droge vagina, mond en/of ogen;
 • Wisselende stemmingen;
 • Angsten of depressie;
 • Botontkalking (osteoporose).
Deze klachten worden veroorzaakt doordat de eierstokken steeds minder oestrogeenhormonen aanmaken. Hormone replacement therapy (HRT) heft dit tekort op, waardoor de klachten verminderen. Estraderm MX bevat alleen een oestrogeenhormoon. Het is daarom met name geschikt voor vrouwen bij wie de baarmoeder verwijderd is. Is dat bij u niet het geval, dan zal een arts een aanvullend progestageenhormoon voorschrijven: dit medicijn beschermt de baarmoeder tegen bijwerkingen.

Estraderm MX pleisters kunnen ook worden gebruikt als transgender therapie. Bij transseksuelen komt de gender identiteit niet overeen met het biologische geslacht. Door toediening van geslachtshormonen vindt er een verandering plaats in de hormoonhuishouding en dit heeft invloed op de secundaire geslachtskenmerken.

Hoe gebruikt u Estraderm MX?

Breng de pleister volgens de aanwijzingen in de bijsluiter aan op een schone, droge en onbeschadigde huid. Plak de pleister nooit op de borst, maar kies afwisselend een plek op de rug, buik of heup. Verwissel de pleister op vaste dagen.

Dosering

Estraderm MX pleisters zijn verkrijgbaar bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek in diverse sterktes. Een arts bepaalt welke sterkte u moet gebruiken. Tenzij een arts anders adviseert, is de gebruikelijk dosering van Estraderm MX als volgt:

 • Volwassen vrouwen: tweemaal per week 1 nieuwe pleister opbrengen.
Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Hormone replacement therapy (HRT) kan bijwerkingen veroorzaken. Bij het gebruik van Estraderm MX kunt u last krijgen van onder andere de volgende klachten:

 • Huidirritatie (jeuk, roodheid) op de plaats waar de pleister is aangebracht;
 • Misselijkheid;
 • Hoofdpijn;
 • Doorbraakbloedingen of vaginale afscheiding;
 • Gespannen of pijnlijke borsten.
Meestal verdwijnen deze ongemakken na verloop van tijd. Blijft u langdurig last houden van de klachten, raadpleeg dan een arts. Vrouwen die hormonale substitutietherapie (HST) krijgen, hebben licht verhoogde kans op borstkanker, trombose en andere ernstige aandoeningen. Uitgebreide informatie over dit onderwerp is te lezen in de bijsluiter.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Estraderm MX is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik de pleisters niet als u:

 • Overgevoelig bent voor estradiol of een van de gebruikte hulpstoffen;
 • Lijdt of geleden heeft aan trombose, borstkanker of een andere vorm van kanker die gevoelig is voor oestrogenen;
 • Last heeft van onverklaarde vaginale bloedingen of als het slijmvlies van uw baarmoeder abnormaal groeit;
 • Lijdt aan een bloedziekte of leverafwijking.
Overleg met een arts of u de pleisters kunt gebruiken als u een andere aandoening heeft of als u medicijnen gebruikt.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Estraderm MX is bedoeld voor vrouwen in de menopauze. De pleisters bieden geen bescherming tegen een zwangerschap: gebruik zo nodig een aanvullend voorbehoedsmiddel. Gebruik dit geneesmiddel niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft, tenzij een arts anders bepaalt.

Dit medicijn beïnvloedt uw reactievermogen niet en mag zonder bezwaar gecombineerd worden met alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Estraderm MX

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven