Euthyrox

Levothyroxine


Levothyroxine helpt bij schildklieraandoeningen. De werkzame stof levothyroxine is een schildklierhormoon. Het middel wordt vaak voorgeschreven bij een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie). In dit informatiedossier leest u meer over het gebruik van Levothyroxine, de mogelijke bijwerkingen en hoe u het geneesmiddel online kunt bestellen bij met Dokteronline.com samenwerkende apotheken.

Levothyroxine bij schildklierklachten

Artsen schrijven Levothyroxine vaak voor bij schildklierklachten die veroorzaakt worden door een te traag werkende schildklier. Bij deze aandoening maakt de schildklier te weinig hormonen aan, waardoor de stofwisseling langzamer verloopt. Symptomen die hierop kunnen wijzen, zijn onder andere:
  • Toename in gewicht, ondanks een normaal eetpatroon;
  • Vermoeidheid;
  • Trage hartslag;
  • Het snel koud hebben.
Deze klachten verminderen als het schildklierhormoongehalte wordt aangevuld met Levothyroxine.

Het gebruik van Levothyroxine

Levothyroxine is heel gemakkelijk in gebruik. U hoeft het medicijn meestal maar eenmaal per dag in te nemen. Het advies is om de tablet ’s ochtends op een nuchtere maag te slikken. Doe dit minimaal een half uur voor het ontbijt: voedsel beïnvloedt de opname van de werkzame stof. Als u de tablet een keer vergeten bent in te nemen, dan kunt u dat alsnog doen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis, sla dan de vergeten tablet over en ga verder met het gebruikelijke schema.

Bijwerkingen

Het schildkliermedicijn Levothyroxine is verkrijgbaar in diverse sterktes bij de samenwerkende apotheken. Omdat niet iedereen hetzelfde reageert op het medicijn, kan het soms een poosje duren voordat de ideale dosering gevonden is. In die periode kunnen er bijwerkingen optreden, bijvoorbeeld omdat de voorgeschreven dosering niet genoeg of juist te sterk werkt. Bijwerkingen waar u last van kunt krijgen variëren van hartkloppingen en diarree tot vermoeidheid en gewichtsverlies. Raadpleeg een arts zodra u bijwerkingen ervaart. Deze kan dan de dosering aanpassen.

Contra-indicaties

Niet iedereen mag zomaar Levothyroxine slikken. Het medicijn is bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor een van de bestanddelen. Patiënten die naast schildklierproblemen ook last hebben van andere gezondheidsklachten, moeten eerst met een arts overleggen voordat ze Levothyroxine gebruiken.

Vrouwen die Levothyroxine gebruiken in combinatie met medicijnen die de schildklier afremmen (thyreostatica), mogen deze geneesmiddelen niet slikken als ze zwanger zijn of borstvoeding geven. Meer informatie over de contra-indicaties staan vermeld in de bijsluiter.

Levothyroxine als alternatief voor Thyrax

Levothyroxine bevat dezelfde werkzame stof als Thyrax Duotab, Euthyrox en andere schildkliermedicijnen op basis van levothyroxine. Dit geneesmiddel is dus geschikt als alternatief voor Thyrax. Wilt u overstappen van Thyrax naar Levothyroxine, bijvoorbeeld omdat Thyrax niet leverbaar is, doe dat dan in overleg met een arts. Omdat generieke medicijnen niet precies dezelfde receptuur hebben, kan het lichaam net iets anders op de medicatie reageren. Een arts kan zo nodig de dosering aanpassen.

Levothyroxine online bestellen bij een samenwerkende apotheek

U kunt het schildkliermedicijn online bestellen bij de apotheken die samenwerken met Dokteronline.com. Omdat het om een receptplichtig geneesmiddel gaat, wordt u verzocht een medische vragenlijst in te vullen (online consult). Een samenwerkende arts beoordeelt vervolgens uw gezondheid en zorgt voor een online recept. De medicijnen worden daarna direct verzonden.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.