Hormone Replacement Therapy (HRT)

Receptplichtige medicijnen

Dokteronline.com biedt geen (receptplichtige) medicijnen aan. Op uw verzoek kunnen wij wel - op uw naam en voor uw rekening - een consult met een onafhankelijke arts voor u regelen, dit eventueel in combinatie met een door u op te geven voorkeursbehandeling welke zal worden verkocht en geleverd door een onafhankelijke apotheek. Bij zo'n consult vult u eerst een medische vragenlijst in en selecteert u een voorkeursbehandeling. Een arts zal uw antwoorden evalueren en kan besluiten een recept uit te schrijven. Wij sturen het recept dan door naar een apotheek die u het medicijn zal toesturen.

Hormone Replacement Therapy (HRT)

Opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, wisselende stemmingen; de overgang is geen pretje. Veel vrouwen hebben tijdens of na de menopauze last van lichamelijke en psychische klachten. De oorzaak ligt bij de eierstokken. Doordat de eierstokken steeds minder oestrogeen aanmaken, daalt de hormoonspiegel. Dit geeft de typische ongemakken die horen bij de overgang. Bij hormone replacement therapy (HRT) wordt het tekort aan oestrogeen aangevuld met kunstmatige hormonen, waardoor de overgangsklachten afnemen. Deze methode wordt ook wel hormonale substitutietherapie (HST) of kortweg hormoontherapie genoemd.

Soorten HRT
Hormone replacement therapy kan op verschillende manieren worden toegepast. Meestal wordt het hormoonpreparaat als pil ingenomen. Een andere manier om de hormonen toe te dienen is bijvoorbeeld via de huid (met een pleister) of door middel van een vaginale ring.

Hormonale substitutietherapie werkt op basis van oestrogeen. Dit hormoon vermindert overgangsklachten maar zorgt er ook voor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Om te voorkomen dat hierdoor baarmoederkanker ontstaat, moeten vrouwen bij wie de baarmoeder niet is verwijderd een aanvullend progestageenhormoon innemen. Veel hormoonpreparaten bevatten zowel oestrogenen als een progestageenhormoon. Eenarts kan er ook voor kiezen om deze hormonen los van elkaar voor te schrijven.

Toon meer