Hormonin

Hormonin

Hormonin is een vorm van hormonale substitutietherapie (HST), ook wel hormone replacement therapy (HRT) genoemd. Artsen schrijven deze hormoontabletten voor aan vrouwen in de menopauze ter behandeling van overgangsklachten. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Bijsluiter(s)

Wat is Hormonin?

Hormonin is een vorm van hormonale substitutietherapie (HST), ook wel hormone replacement therapy (HRT) genoemd. Artsen schrijven deze hormoontabletten voor aan vrouwen in de menopauze ter behandeling van overgangsklachten. Hormonin is alleen op recept verkrijgbaar bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Dit wordt veroorzaakt door de daling van het oestrogeengehalte: de eierstokken maken na het 45e levensjaar steeds minder oestrogeenhormonen aan. Bekende overgangsklachten zijn onder andere:

 • Opvliegers;
 • Wisselende stemmingen;
 • Droge slijmvliezen van vagina, ogen, mond;
 • Nachtzweten;
 • Slaapproblemen;
 • Botontkalking (osteoporose);
 • Depressie.
Hormonin bevat drie oestrogeenhormonen (estradiol, estriol en estron), die het oestrogeenniveau in het lichaam weer op peil brengen. Dit vermindert de ongemakken die tijdens en na de overgang kunnen ontstaan.

Hoe gebruikt u Hormonin?

Slik de tabletten Hormonin zonder te kauwen door met wat water. U kunt dit medicijn op een volle of lege maag innemen. Bij vrouwen die hun baarmoeder nog hebben, zal een arts een aanvullend progestageenhormoon voorschrijven. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder beter beschermd blijft tegen bijwerkingen. Hormonin wordt geleverd door een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek in doordrukstrips van 28 stuks. Dit medicijn kan continu (zonder stopweek) of gedurende drie weken (met stopweek) gebruikt worden. Een arts bepaalt hoe lang u de tabletten moet innemen.

Dosering

Tenzij een arts anders voorschrijft, is de gebruikelijke aanbevolen dosering als volgt:

 • Volwassen vrouwen: eenmaal daags 1 tablet gedurende 21 of 28 dagen per vier weken.
Wijk niet af van de voorgeschreven dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Een behandeling met Hormonin kan bijwerkingen geven. Het gaat daarbij om klachten als:

 • Pijnlijke, gespannen borsten;
 • Hoofdpijn;
 • Misselijkheid, buikpijn of andere maagdarmklachten;
 • Tussentijdse bloedingen of toegenomen vaginale afscheiding;
 • Spierkrampen.
Meestal verdwijnen de bijwerkingen na een poosje. Vraag een arts om advies als u langdurig last houdt van de klachten. Hormonale substitutietherapie wordt ook in verband gebracht met een (licht) verhoogd risico op het ontstaan van ernstige aandoeningen, zoals kanker en trombose. In de bijsluiter leest u meer over dit risico en over de andere bijwerkingen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Hormonin is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:

 • Overgevoelig bent voor estradiol, estriol, estron of een van de gebruikte hulpstoffen;
 • Lijdt aan of geleden heeft aan trombose, een embolie, een leveraandoening, borstkanker of andere vormen van kanker die gevoelig zijn voor oestrogeenhormonen;
 • Lijdt aan een ernstige nieraandoening, bloedziekte of als u last van onverklaarde vaginale bloedingen of een abnormale groei van het baarmoederslijmvlies.
Heeft u andere aandoeningen of gezondheidsproblemen, of gebruikt u medicijnen? Overleg dan met een arts. Deze weet of u Hormonin veilig kunt gebruiken.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Dit geneesmiddel wordt doorgaans niet gebruikt door vrouwen die in de vruchtbare leeftijd zijn. Voor uitzonderingen geldt: gebruik Hormonin niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Hormonin is niet geschikt als anticonceptiepil. Gebruik zo nodig een aanvullend, niet-hormonaal voorbehoedsmiddel.

Er gelden voor dit medicijn geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid of het gebruik van sterke drank.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Hormonin

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven