Kliofem (Kliogest)

Kliofem (Kliogest)

Kliofem (Kliogest) wordt gebruikt als hormoonsuppletietherapie bij vrouwen (HST). Kliofem (Kliogest) bevat oestradiol (een oestrogeenhormoon) en norethisteron (een progestageenhormoon). Oestrogeen wordt gedurende de overgang steeds minder door het lichaam aangemaakt, wat vervelende klachten kan veroorzaken. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Bijsluiter(s)

Wat is Kliofem (Kliogest)?

Kliofem (Kliogest) wordt gebruikt als hormoonsuppletietherapie bij vrouwen (HST). Kliofem (Kliogest) bevat oestradiol (een oestrogeenhormoon) en norethisteron (een progestageenhormoon). Oestrogeen wordt gedurende de overgang steeds minder door het lichaam aangemaakt, wat vervelende klachten kan veroorzaken. Kliofem (Kliogest) vult het tekort aan hormonen aan en herstelt zo de hormonale balans bij vrouwen die in de overgang of menopauze zijn.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Dit geneesmiddel onderdrukt overgangsklachten, waaronder opvliegers, nachtelijk transpireren, stemmingswisselingen, slaapproblemen, droge slijmvliezen en botontkalking. Artsen schrijven dit medicijn meestal voor aan vrouwen die al minimaal een jaar niet meer menstrueren maar nog wel hun baarmoeder hebben, of aan vrouwen bij wie de eierstokken operatief zijn verwijderd. Het toegevoegde norethisteron in Kliofem (Kliogest) beschermt de baarmoeder tegen bijwerkingen.

Hoe gebruikt u Kliofem (Kliogest)?

Neem de tablet Kliofem (Kliogest) op een vast tijdstip in met wat water. U kunt dit medicijn met of zonder voedsel innemen. De tabletten zijn per 28 stuks verpakt in een doordrukstrip met kalenderaanduiding. Als de strip leeg is, gaat u direct verder met de volgende strip. Er is geen stopweek en er komt ook geen maandelijkse bloeding op gang. Gebruik dit medicijn niet langer dan twee jaar achtereen zonder overleg met een arts.

Dosering

Tenzij een arts anders adviseert, is de gebruikelijke dosering van Kliofem (Kliogest) als volgt:

 • Volwassenen: eenmaal daags 1 tablet innemen.
Wijk niet af van de voorgeschreven dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

De bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van Kliofem (Kliogest) zijn onder andere:

 • Hoofdpijn;
 • Gespannen of pijnlijke borsten;
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree of buikpijn;
 • Doorbraakbloedingen of toegenomen vaginale afscheiding;
 • Vasthouden van vocht.
Heeft u veel last van deze of andere bijwerkingen, overleg dan met een arts. In de bijsluiter leest u meer over dit onderwerp. Hierin staat ook meer informatie over de licht verhoogde kans op aandoeningen als kanker en trombose die het gebruik van hormonen met zich kan meebrengen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Kliofem (Kliogest) is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:

 • Overgevoelig bent voor oestradiol, norethisteron of een van de gebruikte hulpstoffen.
 • Lijdt of geleden heeft aan borstkanker, kanker in het baarmoederslijmvlies of een andere vorm van kanker die op hormonen reageert;
 • Een aandoening van het baarmoederslijmvlies heeft;
 • Lijdt of geleden heeft aan trombose of aan een bepaalde bloed-, hart- of vaatziekte;
 • Een leveraandoening heeft.
Overleg met een arts of u Kliofem (Kliogest) kunt gebruiken als u andere gezondheidsproblemen heeft of wanneer u verder nog medicijnen gebruikt. In de bijsluiter vindt u meer informatie over de contra-indicaties, wisselwerkingen en andere waarschuwingen.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Dit medicijn wordt meestal alleen gebruikt door vrouwen die niet meer in de vruchtbare leeftijd zijn. Voor uitzonderingen geldt: gebruik dit geneesmiddel niet, of uitsluitend in overleg met een arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Let op: Kliofem (Kliogest) is geen anticonceptiepil! Dit medicijn beschermt niet tegen een ongewenste zwangerschap. Bent u jonger dan 50 jaar of is het minder dan een jaar geleden dat u menstrueerde, gebruik dan een anticonceptiemiddel.

Er gelden voor dit medicijn geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid of het gebruik van alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Kliofem (Kliogest)

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven