Levothyroxine (Thyrax)

Thyrax bijwerkingen


Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab werkt op basis van levothyroxine, een schildklierhormoon. Dit geneesmiddel vult een tekort aan schildklierhormonen in het lichaam weer aan, waardoor schildklierklachten verminderen of verdwijnen. Thyrax kan soms bijwerkingen geven. Het gaat dan vaak om de periode waarin het medicijn pas geslikt wordt. De dosering moet dan nog goed worden ingesteld.

Klachten bij het gebruik van Thyrax

U kunt tijdens de behandeling met Thyrax bijwerkingen krijgen, zoals bijvoorbeeld:
 • Trillen;
 • Gejaagd gevoel;
 • Hoofdpijn;
 • Zweten;
 • Diarree;
 • Menstruatiestoornissen;
 • Hartkloppingen.
Deze symptomen duiden op een te snel werkende schildklier. De dosering van Thyrax is dan te hoog en moet worden aangepast door een arts.

Is de dosering Thyrax niet hoog genoeg, dan blijft u wellicht last houden van klachten die te maken hebben met een te traag werkende schildklier, waaronder:
 • Traagheid;
 • Het snel koud hebben;
 • Obstipatie (verstopping);
 • Vermoeidheid;
 • Trage hartslag.
Ook in dat geval zal de dosering van Thyrax moeten worden aangepast. Het kan enige tijd duren voordat de juiste dosering is gevonden, maar zodra het medicijn goed is ingesteld zullen de Thyrax bijwerkingen verminderen. De ene persoon heeft meer last van bijwerkingen dan de andere. Dit verschilt per gebruiker.

Wat te doen bij Thyrax bijwerkingen?

Krijgt u tijdens het gebruik van Thyrax last van bijwerkingen en vertrouwt u het niet, raadpleeg dan een arts. Deze kan de dosering van Thyrax aanpassen. Ga nooit op eigen houtje rommelen met de voorgeschreven dosering. Waarschuw ook altijd een arts als u last krijgt van bijwerkingen die niet vermeld staan in de bijsluiter.

Thyrax: autorijden en alcohol

Thyrax veroorzaakt in principe geen bijwerkingen die uw reactievermogen beïnvloeden. U kunt gewoon deelnemen aan het verkeer als u dit geneesmiddel gebruikt. Er gelden ook geen waarschuwingen wat betreft het consumeren van sterke drank.

Thyrax gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding

Als u Thyrax gebruikt voor een te traag werkende schildklier en u wordt zwanger, dan moet u de schildkliermedicatie blijven gebruiken. Wel is het belangrijk om een arts op de hoogte te brengen van het feit dat u zwanger bent. Hij of zij kan eventueel besluiten om de dosering aan te passen. Thyrax kan in overleg met een arts ook gebruikt worden als u borstvoeding geeft.

Gebruikt u Thyrax in combinatie met een medicijn dat de schildklierwerking afremt (bij een te snel werkende schildklier), dan is de situatie anders. De combinatie van deze medicijnen kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Overleg in dat geval met een arts over het gebruik van Thyrax, ook als u borstvoeding wilt geven.

Thyrax bijwerkingen bij het stoppen

Meestal moet Thyrax langdurig worden ingenomen. Wilt u stoppen met de medicatie, doe dat dan nooit op eigen initiatief, maar altijd op advies van een arts. Als u plotseling stopt met het medicijn kunt u last krijgen van bijwerkingen en kunnen uw schildklierklachten terugkomen.

Lees voor gebruik van het geneesmiddel altijd eerst de bijsluiter.

Moet u stoppen met Thyrax omdat u overstapt op een ander medicijn, houdt u zich dan aan het advies van een arts en laat uw schildklierfunctie regelmatig controleren. Thyrax is momenteel niet verkrijgbaar, maar de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken leveren 2 alternatieven: Levothyroxine en Euthyrox.
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.