Metronidazol tablet

Metronidazol bestrijdt bepaalde bacteriën en eencellige organismen (parasieten, amoeben). De werkzame stof metronidazol doodt deze ziekteverwekkers, zodat de klachten die zij veroorzaken verdwijnen. Meer info

Kosten product + consult + servicekosten va € 110,50

Belangrijk! Wij bieden zelf geen producten aan, maar bieden de mogelijkheid een behandeling aan te vragen (eventueel met medicijnen).

Mocht u een behandeling met bepaalde medicijnen wensen, dan kunt u die medicijnen bij uw eigen apotheek kopen of aan ons de opdracht geven om dit op uw naam te regelen bij een geregistreerde EU-apotheek. Bij receptplichtige medicijnen regelen wij ook een consult voor u met een echte geregistreerde EU-arts.

Wat is Metronidazol?

Metronidazol bestrijdt bepaalde bacteriën en eencellige organismen (parasieten, amoeben). De werkzame stof metronidazol doodt deze ziekteverwekkers, zodat de klachten die zij veroorzaken verdwijnen. Metronidazol wordt bij veel verschillende infecties gebruikt en is alleen op recept verkrijgbaar bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Artsen schrijven Metronidazol voor bij diverse infecties, zoals:

 • Trichomonas, een seksueel overdraagbare aandoening waarbij sprake is van toegenomen afscheiding uit de vagina, pijn bij het plassen, jeuk in en rond de vagina en (bij mannen) soms een ontstoken plasbuis.
 • Giardiasis, een darminfectie die veroorzaakt wordt door een parasiet. Deze aandoening leidt tot buikpijn en diarree. Vooral kinderen hebben nog weleens last van Giardiasis.
 • Bacteriële vaginose, een bacteriële infectie die gepaard gaat met vaginale klachten, zoals jeuk en toegenomen afscheiding.
 • Bacteriële huidinfecties met open, stinkende wonden.
 • Maagdarmzweer, vaak in combinatie met andere medicatie. Metronidazol doodt de helicobacter pylori, de bacterie die een maag- of darmzweer kan veroorzaken.

Hoe gebruikt u Metronidazol?

Metronidazol wordt gebruikt als kuur, variërend van een dag tot een maximaal 10 dagen. Maak de kuur altijd helemaal af. Stopt u te vroeg met de kuur, dan kan de infectie terugkeren. Slik de tablet zonder te kauwen door met voldoende vloeistof. Neem Metronidazol bij voorkeur tijdens of net na de maaltijd in om de kans op maagdarmklachten te verkleinen. Let op: Bij seksueel overdraagbare infecties, zoals trichomonas en gardnerella vaginalis, moeten beide partners behandeld worden om een nieuwe besmetting te voorkomen.

Dosering

Metronidazol is verkrijgbaar in tabletten van 200, 400 en 500 mg. Een arts bepaalt welke sterkte u moet gebruiken en hoe lang u het medicijn moet blijven innemen. Tenzij een arts anders voorschrijft, geldt voor de behandeling van een trichomonasinfectie de volgende dosering:

 • Volwassenen: tweemaal daags 1 tablet à 500 mg, gedurende 6 dagen.

Voor andere aandoeningen geldt een afwijkende dosering. Gebruik dit geneesmiddel niet langer dan 10 dagen achtereen zonder advies van een arts. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Net als bij andere medicijnen, kunt u tijdens het gebruik van Metronidazol last van bijwerkingen krijgen, zoals:

 • Maagdarmklachten (onder andere misselijkheid, diarree, buikpijn, verminderde eetlust);
 • Metaalsmaak in de mond;
 • Zweertjes in de mond;
 • Beslagen of verkleurde tong.

Ervaart u hevige bijwerkingen, raadpleeg dan een arts. Meer informatie over de bijwerkingen kunt u lezen in de bijsluiter.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Metronidazol is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:

 • Overgevoelig bent voor metronidazol of een van de gebruikte hulpstoffen;
 • Een afwijkend bloedbeeld heeft;
 • Lijdt aan een neurologische aandoening.

Overleg met een arts als u lijdt aan andere gezondheidsproblemen of wanneer u verder nog medicijnen gebruikt. Een arts weet wanneer u Metronidazol veilig kunt gebruiken.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Gebruik Metronidazol alleen op advies van een arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Er gelden voor dit geneesmiddel geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid. Metronidazol veroorzaakt soms ernstige bijwerkingen in combinatie met alcohol. Gebruik geen sterke drank zolang u behandeld wordt met dit geneesmiddel.