Menu
  • Geest
Start jouw consult

‘Nee’ zeggen is gezond!

Laatste update:

Voorbeeld ‘Ja’ zeggen:
08.00 uur: ‘Lieverd, ik weet dat ik vanavond boodschappen zou doen en zou koken, maar ik ben toch later als gepland, dus kun jij toch voor het eten zorgen?’. Mijn man kijkt me vragend aan. ‘Euh ja, natuurlijk, geen probleem ik regel het eten wel’.

08.15 uur: ‘Trrring, trrrring….’, de deurbel gaat en met een kop koffie in mijn hand haast ik me naar de voordeur. ‘Goedemorgen Simone’. ‘Goedemorgen, ik heb een vraagje. Kun jij mijn kinderen misschien meenemen naar school? Ik moet nu echt weg en Remco is ook al naar zijn werk’. ‘Ja natuurlijk, geen probleem ik breng ze wel even’. De drie buurjongens rennen naar binnen en in korte tijd staat mijn woonkamer op zijn kop. Ik hoor mezelf zuchten en bedenk me ineens dat we dan maar op de fiets moeten gaan. In de auto gaan we immers niet met zijn allen passen. Dat wordt dus haasten als ik nog op tijd op mijn werk wil verschijnen.

09.10 uur: Hijgend kom ik het kantoor binnen. ‘Hoi, fijn je te zien. Even een vraag, kun jij in plaats van mij straks om 10.15 uur de vergadering bijwonen? Ik moet vandaag wat afmaken en afhandelen’. ‘Ja natuurlijk, ik ga wel’.

13.00 uur: Door de vergadering die uitgelopen is, sla ik mijn lunch maar over, anders komt mijn werk vandaag nooit af.

Herken je jezelf hierin? Ben jij iemand die vaak ‘Ja’ zegt tegen anderen en het moeilijk vindt om ‘Nee’ te zeggen? STOP!
Het is nu tijd dat je voor jezelf gaat kiezen! Word assertief en gelukkig!

Hoe komt het toch dat we geneigd zijn om vaak ‘Ja’ te antwoorden op vragen van anderen waar we ondertussen helemaal niet op zitten te wachten? Want eigenlijk heb je het veel te druk en heb je helemaal geen tijd om naar de vergadering te gaan in plaats van je collega of de kinderen van de buurvrouw naar school te brengen. Waarom zeggen we dan toch vaak ‘Ja’ terwijl we eigenlijk ‘Nee’ bedoelen en willen zeggen?

‘Ja’ zeggen = ‘Nee’ zeggen tegen iets voor jezelf.

Door altijd ‘Ja’ te antwoorden, is de kans aanwezig dat je altijd voor anderen bezig bent, maar niet toe komt aan jezelf en dat wat voor jou belangrijk is. Door altijd ‘Ja’ te zeggen, zeg je dus feitelijk ‘Nee’ tegen iets voor jezelf. Het gevolg hiervan kan onder andere zijn dat je zoveel van jezelf gaat vragen dat je stress gaat ervaren. Stress veroorzaakt weer verschillende lichamelijke en mentale klachten, van oorsuizen en hoofdpijn tot overspannenheid. Het gevolg kan zijn dat je daardoor niet lekker in je vel zit. Je bent sneller moe, waardoor je bijvoorbeeld prikkelbaar wordt. Daarnaast kan het ook je omgeving en je relaties met anderen beïnvloeden. Je bent immers altijd zo druk voor anderen dat je niet toe komt aan je eigen gezin. Je partner en/of kind krijgt bijvoorbeeld niet de aandacht die hij of zij verlangt . Je hebt geen tijd om af te spreken met je vrienden. Kortom, ‘Nee’ zeggen is gezond!

Hoe zeg je ‘Nee’?

Om ‘Nee’ te kunnen zeggen tegen anderen is het belangrijk dat je voor jezelf eerst uitzoekt waarom je moeite hebt om ‘Nee’ te zeggen. Bedenk eens hoe vaak je in je leven ‘Ja’ hebt gezegd tegen iets wat je helemaal niet wilde. Wat weerhoudt je ervan om voor jezelf te kiezen? Het is belangrijk om hierover eerlijk tegen jezelf te zijn: Wil je aardig gevonden worden? Ben je van mening dat je een goed mens bent als je altijd klaar staat voor anderen? Wil je anderen niet teleurstellen en/ of schaden? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Ga verder na voor jezelf wat het altijd ‘Ja’ zeggen je heeft opgeleverd: Ben je zo gelukkig?, Heb je genoeg tijd over voor je eigen interesses en hobby’s? Ben je tevreden over je huidige relaties met anderen?.

Vervolgens is het belangrijk om voor jezelf duidelijke prioriteiten en doelen op te stellen: Wat vind je belangrijk in je leven? Welke relaties zijn belangrijk voor je? Waar word jij gelukkig van? Wat wil je nog graag doen en bereiken?

Bedenk daarna de voordelen van het ‘Nee’ zeggen: Wat kun je nu wel doen, waar je anders niet aan toe zou komen? Vraag je bij elke vraag van een ander af wat de voordelen voor je eigen prioriteiten en doelstellingen zijn als je ‘Nee’ zegt. Bekijk of de vraag van de ander past bij je eigen prioriteiten en doelstellingen.

‘Nee’ zeggen is je recht!

Wanneer je voor jezelf eruit bent waarom je ‘Nee’ zeggen moeilijk vindt en wat belangrijk voor je is in het leven, kun je aan de slag. Bedenk je dat je het recht hebt om ‘Nee’ te zeggen. ‘Nee zeggen is geen belediging. En realiseer je dat het woord ‘Nee’ in principe voldoende is. Je bent niet verplicht om aan een ander uit te leggen waarom je ‘Nee’ antwoord. Wanneer je een vage ‘Nee’ antwoordt, dan kan dit voor irritaties zorgen bij de ander. Daarnaast kost het u meer tijd en energie. Een duidelijke ‘Nee’ is dus gewenst. Vraag eventueel bedenktijd en geef aan dat je er op terug komt. Stel hier echter wel een termijn aan, bijvoorbeeld ‘Ik laat het je uiterlijk dinsdag weten’. Twijfel je soms nog, stel jezelf dan elke keer de vraag wat het jou aan voordelen oplevert als je ‘Nee’ zegt.

Er zal niet altijd positief gereageerd worden als jij ‘Nee’ antwoord op de vraag van een ander. Realiseer je dat iemand teleurgesteld en boos kan en mag reageren, breng daar begrip voor op en wees respectvol: ‘Ik vind het fijn te horen dat je mij vertrouwt, maar ik zie hier echt geen mogelijkheid voor, sorry’.

Ik zou zeggen, laten we eens met elkaar proberen om een uur lang ‘Nee’ te zeggen op vragen van anderen. Evalueer daarna hoe je het hebt ervaren en wat het je heeft opgeleverd.

Soms toch ‘Ja’ zeggen?

Tot slot wil ik opmerken dat je natuurlijk ook weleens vragen krijgt waarop je liever ‘Ja’ antwoordt, ook al betekent dat, dat je tijd voor jezelf hiervoor inlevert. Hierbij kunnen je denken aan een vraag van je zieke tante om boodschappen voor haar te doen. Het komt gezien je drukte en tijd niet uit, maar je houdt van haar en wilt haar graag helpen. Je moet voor jezelf gaan ontdekken en bepalen welke ‘Ja’ antwoorden goed zijn en welke niet.

Voorbeeld ‘Nee’ zeggen:
08.00 uur: ‘Lieverd, ik weet dat ik vanavond boodschappen zou doen en zou koken, maar ik ben toch later als gepland, dus kun jij toch voor het eten zorgen?’. Mijn man kijkt me vragend aan. ‘Nou lieverd, eigenlijk niet. Het is mijn vrije avond en ik wil vanavond de tijd hebben om mijn blog af te schrijven en op tijd te versturen. Dus kun jij dan iets anders verzinnen voor het eten?’ ‘Je hebt gelijk lieverd, ik neem wel even chinees mee op de terugweg’.

08.15 uur: ‘Trrring, trrrring….’, de deurbel gaat en met een kop koffie in mijn hand loop ik naar de voordeur. ‘Goedemorgen Simone’. ‘Goedemorgen, ik heb een vraagje. Kun jij mijn kinderen misschien meenemen naar school? Ik moet nu echt weg en Remco is ook al naar zijn werk’. ‘Vervelend Simone, maar helaas kan ik de jongens niet brengen. Sorry!’ ‘Waarom niet? Ik heb toch vorige week jou ook even geholpen door de meisjes op te pikken bij het zwembad?’ ‘Dat klopt Simone, en daar ben ik je ook dankbaar voor, dat weet je. IK begrijp dat het nu lastig voor je is, maar nee.. Misschien kun je het Annet even vragen?’

08.45 uur: Ik draai de auto op de parkeerplaats voor het kantoor. Ik ben heerlijk op tijd op mijn werk, dus ik besluit eerst even rustig een bakje koffie te drinken met Ella. We hebben elkaar immers al een tijdje niet gesproken.

09.15 uur: ‘Hoi, fijn je te zien. Even een vraag, kun jij in plaats van mij straks om 10.15 uur de vergadering bijwonen? Ik moet vandaag wat afmaken en afhandelen’. ‘Nee dat ga ik niet redden, je zult dus zelf even moeten gaan’.

13.00 uur: Mijn werkzaamheden vandaag lopen voorspoedig, dus ik besluit in de kantine even uitgebreid te gaan lunchen met de collega’s van de planning.

Dit blogartikel wil ik graag afsluiten met een uitspraak van James Geary: ‘Je weet nooit wat je kunt, tot je het geprobeerd hebt’.

(Nb: De mening zoals geuit in dit artikel is die van de auteur en niet (noodzakelijkerwijs) die van Dokteronline.com.)

Terug naar boven