Pantoprazol

Pantoprazol

Pantoprazol behoort tot de geneesmiddelengroep protonpompremmers. Dit zijn medicijnen die de productie van maagzuur verminderen. De werkzame stof pantoprazol zorgt ervoor dat de maagwand minder zure stoffen uitscheidt. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Pantoprazol?

Pantoprazol behoort tot de geneesmiddelengroep protonpompremmers. Dit zijn medicijnen die de productie van maagzuur verminderen. De werkzame stof pantoprazol zorgt ervoor dat de maagwand minder zure stoffen uitscheidt. Hierdoor komt het maagslijmvlies tot rust en verminderen klachten als maagpijn, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel. Pantoprazol is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Maagzuurremmers als Pantoprazol worden gebruikt ter behandeling van maagklachten, zoals maagpijn, reflux (maagzuur dat terugstroomt in de slokdarm), brandend maagzuur, een maag- of darmzweer of het syndroom van Zollinger-Ellison. Artsen schrijven Pantoprazol soms ook voor als maagbeschermer om te voorkomen dat er maagklachten optreden bij gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe gebruikt u Pantoprazol?

De tabletten Pantoprazol zijn voorzien van een maagsapbestendig laagje. Kauw de tabletten daarom niet fijn, maar slik ze in hun geheel door met wat vloeistof. Neem Pantoprazol op een lege maag in, bijvoorbeeld 1 uur voor de maaltijd. Een arts bepaalt hoe lang u dit geneesmiddel moet innemen. De behandelduur hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt. Raadpleeg een arts als uw klachten na twee weken nog niet verbeterd zijn.

Dosering

Pantoprazol is verkrijgbaar bij de samenwerkende apotheken in tabletten van 20 mg en 40 mg. Tenzij een arts anders voorschrijft, is de aanbevolen dosering bij maagklachten als volgt:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 1 - 2 tabletten à 20 mg per dag.
Voor de behandeling van een maagdarmzweer of andere maagaandoeningen kan een afwijkende dosering gelden. Pantoprazol is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Soms kunt u bij het gebruiken van medicijnen last van bijwerkingen krijgen. De klachten die zelden voorkomen bij de behandeling met Pantoprazol zijn onder andere:

  • Maagdarmklachten;
  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid.
Deze klachten verdwijnen doorgaans na een paar dagen. Heeft u langer last van de bijwerkingen, overleg dan met een arts. In de bijsluiter vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Pantoprazol is niet voor iedereen een geschikt medicijn. Gebruik deze maagtabletten niet als u:

  • Overgevoelig bent voor pantoprazol, andere protonpompremmers of een van de gebruikte hulpstoffen;
Overleg met een arts over het gebruik van Pantoprazol als u lijdt aan een ernstige leveraandoening, een tekort aan vitamine B12 heeft of het medicijn atazanavir (bij hiv-infecties) gebruikt. Meld het een arts ook als u andere medicijnen gebruikt: deze kunnen een wisselwerking hebben met Pantoprazol.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Gebruik Pantoprazol uitsluitend in overleg met een arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

De eerste dagen van gebruik kunt u soms last krijgen van duizeligheid. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Neem geen deel aan het verkeer als u zich duizelig voelt of niet alert kunt reageren.

Het gebruik van alcohol kan de maag irriteren. Staak of matig daarom uw gebruik van sterke drank.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Pantoprazol

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven