Progynova

Progynova

Progynova is een estradioltablet. Dit medicijn verlicht overgangsklachten bij vrouwen in de menopauze. De werkzame stof estradiol compenseert het dalende hormoongehalte, wat de klachten doet verminderen. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *
Bijsluiter(s)

Wat is Progynova?

Progynova is een estradioltablet. Dit medicijn verlicht overgangsklachten bij vrouwen in de menopauze. De werkzame stof estradiol compenseert het dalende hormoongehalte, wat de klachten doet verminderen. Deze behandelmethode staat bekend als hormonale substitutietherapie (HST) of hormoontherapie. Progynova is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Artsen schrijven Progynova voor bij overgangsklachten, waaronder:

 • Opvliegers;
 • Nachtzweten;
 • Slaapproblemen;
 • Droge vagina, ogen en/of mond;
 • Wisselende stemmingen, angsten of depressie;
 • Verminderd libido (minder zin om te vrijen);
 • Botontkalking.
Overgangsklachten worden veroorzaakt door een afname van de oestrogeenproductie in het lichaam. Progynova werkt als oestrogeensupplement, waardoor de hormoonspiegel stabiliseert en de klachten afnemen.

Progynova kan ook worden gebruikt als transgender therapie. Door toediening van geslachtshormonen vindt er een verandering plaats in de hormoonhuishouding. Dit beïnvloedt de secundaire geslachtskenmerken. De transgender ondergaat hiermee een behandeling om de secundaire geslachtskenmerken van het gewenste geslacht te bekomen, dat overeenkomt met hun genderidentiteit.

Hoe gebruikt u Progynova?

De Progynova tabletten bevatten alleen een oestrogeenhormoon. Is uw baarmoeder niet verwijderd, dan zal een arts een aanvullend progestageenhormoon voorschrijven. Dit beschermt de baarmoeder tegen ernstige bijwerkingen. Progynova wordt door de apotheek geleverd en is per 28 tabletten verpakt in een doordrukstrip met kalenderaanduiding. Neem de tablet op een vast tijdstip in. Het maakt niet uit of u dit met of zonder voedsel doet. Een arts bepaalt of u Progynova continu inneemt of dat er na drie weken pilgebruik een stopweek volgt. In de bijsluiter leest u meer over het gebruik van dit geneesmiddel.

Dosering

Progynova is, bij de met Dokteronline.com samenwerkende apotheek, verkrijgbaar bij de apotheek in tabletten van 1 mg en 2 mg. Een arts weet welke sterkte u moet gebruiken. Tenzij een arts anders adviseert, is de gebruikelijke dosering van Progynova als volgt:

 • Volwassen vrouwen: eenmaal daags 1 tablet gedurende de voorgeschreven periode.
Wijk niet af van de aanbevolen dosering en lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Hormoontherapie met Progynova kan soms bijwerkingen geven. Het gaat daarbij om klachten zoals:

 • Pijnlijke borsten;
 • Maagdarmklachten;
 • Doorbraakbloedingen of toegenomen vaginale afscheiding;
 • Stemmingswisselingen.
De meeste bijwerkingen verdwijnen na verloop van tijd. Houdt u langdurig last van deze of andere klachten, overleg dan met een arts. Hormonale substitutietherapie kan in zeldzame gevallen leiden tot ernstige aandoeningen, zoals kanker en trombose. In de bijsluiter leest u meer over dit onderwerp.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Progynova is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit medicijn niet als u:

 • Overgevoelig bent voor estradiol of een van de gebruikte hulpstoffen;
 • Lijdt of geleden heeft aan trombose, een leveraandoening, borstkanker of andere vormen van kanker die reageren op oestrogeen.
 • Lijdt aan een ernstige nieraandoening of bloedziekte, of als u last heeft van vaginale bloedingen of een abnormale groei van het baarmoederslijmvlies.
Heeft u andere gezondheidsproblemen, dan kan een arts u vertellen of Progynova geschikt is voor u. Vermeld bij uw bestelling, bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek, welke medicijnen u verder nog gebruikt. Deze kunnen een wisselwerking hebben met Progynova.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Progynova is bedoeld voor vrouwen in de menopauze. Bestaat de kans dat u nog vruchtbaar bent, dan geldt het volgende advies:

 • Gebruik dit medicijn niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Let op: Progynova is geen anticonceptiepil. Gebruik zo nodig aanvullende anticonceptie.

Er gelden voor dit medicijn geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid en het gebruik van alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Progynova

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven