Roaccutane

Productinformatie RoaccutaneDe werkzame stof in Roaccutane is isotretinoïne. Sinds 1983 is isotretinoïne internationaal op de markt. Het middel was alleen met recept verkrijgbaar onder de merknaam Roaccutane, maar tegenwoordig is het patent verlopen en is het ook te verkrijgen als het generieke Isotretinoine.

Vanwege ernstige bijwerkingen op het ongeboren kind wordt het middel onder strenge voorwaarden aan vrouwen verstrekt. Bij de man zijn hiervoor geen risico's.Een arts is verplicht de patiënt te informeren over de risico's van het middel op de ongeboren baby. Ook wordt een recept voor niet langer dan een maand voorgeschreven. De patiënt dient de capsules uitsluitend zelf te gebruiken, nooit aan anderen te geven en zo te bewaren dat anderen er niet bij kunnen. Gedurende de behandeling en tot en met een maand na het laatste gebruik mag de patiënt geen bloeddonor zijn.

Wat doet het middel?

Isotretinoïne stimuleert de deling van de cellen van de bovenste huidlaag, de oude cellen verdwijnen, de talgproductie wordt verminderd en het remt ontstekingen. Het middel wordt voorgeschreven bij ernstige acne en ernstige rosacea, indien de gebruikelijke medicijnen hiertegen onvoldoende effect hebben.

Isotretinoïne stimuleert de aanmaak van losse cellen in de hoornlaag. De huidcellen hopen zich dan niet op in de poriën, maar laten los. De poriën zullen daardoor minder snel verstopt raken. Bovendien zorgt isotretinoïne ervoor dat de talgklieren minder talg aanmaken.

Het kan zijn dat de acne de eerste week verergert. Het effect zal pas na enkele weken zichtbaar worden. Een maximaal effect ziet u zelfs pas na enkele maanden.

Om definitief van de acne af te zijn, zijn 1 of 2 kuren van 4 tot 6 maanden meestal voldoende.

Hoe dit middel te gebruiken.

Voor de juiste dosering dient u altijd te kijken in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Over het algemeen raadt men vrouwen aan om de kuur te beginnen op de tweede of derde dag van een menstruatie, omdat dan de kans dat men zwanger minder groot is. Toch blijft een zwangerschapstest nodig.

Een kuur duurt meestal 4 tot 6 maanden. Als er een tweede kuur nodig is dient u daar eerst 2 maanden mee te wachten.

Als u een dosis vergeten bent

Indien u het middel eenmaal daags neemt en het duurt nog 8 uur voordat u de volgende dosis inneemt dient u de vergeten dosis alsnog in te nemen. Duurt het echter nog minder dan 8 uur, dient u de vergeten dosis over te slaan.

Indien u het middel tweemaal daags neemt en het duurt nog 4 uur voordat u de volgende dosis inneemt dient u de vergeten dosis alsnog in te nemen. Duurt het echter nog minder dan 4 uur, dan dient u de vergeten dosis over te slaan.

Indien u het middel driemaal daags neemt en het duurt nog 2 uur voordat u de volgende dosis inneemt dient u de vergeten dosis alsnog in te nemen. Duurt het echter nog minder dan 2 uur, dient u de vergeten dosis over te slaan.

Kan de behandeling zomaar afgebroken worden?

U kunt op ieder moment in eens stoppen met de behandeling. Let wel dat dit niet wenselijk is voor de behandeling van acne. Het is ook mogelijk om de kuur af te bouwen door bij de samenwerkende apotheek een lagere dosering per tablet aan te vragen.

* Prijs is inclusief BTW.