Salbutamol

Salbutamol

Salbutamol (werkzame stof: salbutamol) is een luchtwegverwijder. Dit medicijn heft verkrampingen in de luchtwegen op en zorgt ervoor dat klachten als benauwdheid, kortademigheid en een piepende ademhaling afnemen. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Wat is Salbutamol?

Salbutamol (werkzame stof: salbutamol) is een luchtwegverwijder. Dit medicijn heft verkrampingen in de luchtwegen op en zorgt ervoor dat klachten als benauwdheid, kortademigheid en een piepende ademhaling afnemen. Salbutamol wordt meestal gebruikt in combinatie met een verstuiver of vernevelaar. Het medicijn komt via inhalatie in de longen terecht en werkt daardoor vrijwel direct.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Artsen schrijven Salbutamol voor om longklachten te behandelen of te voorkomen. Deze klachten bestaan meestal uit een benauwd gevoel, piepende of gierende ademhaling en kortademigheid. Deze symptomen worden onder andere veroorzaakt door:

 • Astma, een aandoening waarbij de luchtwegen allergisch reageren op bepaalde prikkels, zoals koude lucht, lichaamsbeweging, de vacht van huisdieren of rook;
 • Chronische obstructieve longziekten (COPD): blijvende benauwdheid, vaak gepaard met hoesten. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door beschadiging van het longweefsel.

Hoe gebruikt u Salbutamol?

Salbutamol is onder andere verkrijgbaar bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek als inhalator en als vernevelvloeistof. Een arts weet welke variant het beste past bij uw klachten. De inhalator heel eenvoudig in gebruik: door tijdens het inademen op de verstuiver te drukken, komt de juiste dosis poeder vrij.

De verneveloplossing is per dosis apart verpakt en wordt gebruikt in combinatie met een speciale verstuiver. In de bijsluiter leest u hoe u de Salbutamol inhalator en verneveloplossing precies moet gebruiken.

Dosering

U kunt Salbutamol op twee manieren gebruiken:

 • Als behandeling bij acute klachten. Volg hierbij de aanwijzingen in de bijsluiter en de dosering zoals voorgeschreven door een arts;
 • Om benauwdheidsklachten als gevolg van inspanning of een allergische reactie te voorkomen. Gebruik in dit geval de voorgeschreven dosering ongeveer 10 minuten voordat u gaat sporten of in contact komt met de stof waarvoor u allergisch bent.

Bijwerkingen

Het gebruik van Salbutamol pufjes of vernevelvloeistof kan bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen last van deze klachten krijgt. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

 • Hartkloppingen;
 • Hoofdpijn;
 • Trillende handen;
 • Hyperactiviteit (bij kinderen).
Raadpleeg de bijsluiter voor een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Salbutamol is niet voor iedereen geschikt. Gebruik de pufjes of vernevelvloeistof niet als u:

 • Overgevoelig bent voor salbutamol of een van de gebruikte hulpstoffen in het medicijn.
Overleg met een arts over het gebruik van Salbutamol als u lijdt aan een lichamelijke aandoening zoals:
 • Diabetes;
 • Ernstige astma;
 • Hartaandoeningen;
 • Schildklierproblemen.
Salbutamol kan de werking van andere geneesmiddelen zoals bètablokkers en diuretica beïnvloeden. Meld een arts altijd welke medicijnen u gebruikt, zodat hij daar rekening mee kan houden. In de bijsluiter leest u meer over de mogelijke contra-indicaties en wisselwerkingen van dit geneesmiddel.

Zwangerschap/rijvaardigheid/alcohol

Gebruik Salbutamol pufjes en vernevelvloeistof uitsluitend in overleg met een arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Er gelden bij het gebruik van dit geneesmiddel geen waarschuwingen wat betreft rijvaardigheid en alcohol.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Salbutamol

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven